545,750 active members*
2,339 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Cincinnati CNC > ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    92

    ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE

    Please any one can help me with this problem with a Cincinnati Arrow 2 EKK with acramatic 2100.
    Attachment 465440Attachment 465442Click image for larger version. 

Name:	20210617_110705.jpg 
Views:	0 
Size:	61.6 KB 
ID:	465444

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    373

    Re: ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE

    Most likely hard drive is corrupted or failing.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Apr 2015
    Posts
    54

    Re: ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE

    Will a dead WS BIOS-battery (integrated/casted in the Dallas-chip) cause this error message? Or will it not boot at all then, perhaps...

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    373

    Re: ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE

    I think I rushed my response after looking at only one of the pictures. This does indicate on issue with the workstation board but I have never seen a bios issue cause these alarms. Unfortunately with the different hardware and software versions of these controls sometimes common issues appear with different failures depending on what is in the specific machine.

    It is worth looking at the workstation bios to see if anything has been reset. If the system date and time are incorrect then it is good possibility that other settings will also be wrong.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    104

    Re: ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE

    Without taking the Battery off the Workstation WSCPU (Left-Side of PCA) and the Realtime RTCPU(Right-Side of PCA) motherboards; use a DMM and test the Voltage by touching the Top of the Battery and the metal case holding the board. If the voltage is below 3.1 VDC the BIOS has probably been corrupted and the software is not getting loaded onto the Realtime CPU board. This causes the 'NC Engine Base' "FAIL".
    Note this is a later A2100; but some of the early Analog A2100s and one of the latest A2100s had a 'Real-Time Clock chip' RTC that had a battery you cannot test. i.e. Dallas DS12887A etc.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    92

    Re: ACRAMATIC A2100 SYSTEM LOAD FAILURE

    Problem fixed. Hard drive software corrupt.
    I had an image of the hard drive of 5 years ago.
    Changed hard drive and the machine is OK. now.
    Formatted the original hard drive and load the hard drive`s image and it is also OK.
    I am using a 32GB disk and it works. The hd is using 4 Gbs for the A2100 FAT16 partition and the rest for the NTFS partition.
    My machine has NT 4.0 SP6.

Similar Threads

  1. System Variables list for acramatic A2100
    By jarl85 in forum Cincinnati CNC
    Replies: 10
    Last Post: 05-28-2021, 08:31 PM
  2. Acramatic 950 " System Failure 01026 " upon startup
    By briano496 in forum Cincinnati CNC
    Replies: 6
    Last Post: 11-23-2016, 08:59 PM
  3. ACRAMATIC A2100
    By ajab in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 0
    Last Post: 02-20-2010, 01:16 PM
  4. a2100 rt board failure (again)
    By edsgarage in forum Controller & Computer Solutions
    Replies: 1
    Last Post: 09-07-2008, 11:18 AM
  5. Networking the Acramatic A2100
    By mwildin1 in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 6
    Last Post: 01-21-2008, 12:51 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •