556,800 active members*
2,376 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    10

    Annoying issue with my cnc router

    Good Day All,

    Sorry If this is in thr wrong section.

    I have a home built CNC router running mach 3. Was built in 2011.

    Long story short.... Left machine running a finishing pass on some vacuum forming molds came back once finished and the spindle was sitting very randomly spinning in a none natrul way. https://youtube.com/shorts/OUIfTT_EAKI

    Parts I have changed thus far....

    A new pmdx 126 and 107 board have been fitted.

    If any one can shed any light onto this i will be greatful as you all know, Its an expesive table if its not cutting.

    Thank you in advance

    regards Tom

  2. #2
    Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    5517

    Re: Annoying issue with my cnc router

    I'd suspect the VFD. Your video doesn't show it, but there must be one, right? Sometimes they can lose their settings. Have you gone through all the parameters and made sure they're all set right? If the wiring is all tightly connected? (It's acting like something is loose and conducting intermittently) If there's nothing you can find wrong, replacing the VFD might be worth trying. If it behaves the same way with a new one, then replacing the spindle would be next.
    Andrew Werby
    Website

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14146

    Re: Annoying issue with my cnc router

    Quote Originally Posted by TECNC View Post
    Good Day All,

    Sorry If this is in thr wrong section.

    I have a home built CNC router running mach 3. Was built in 2011.

    Long story short.... Left machine running a finishing pass on some vacuum forming molds came back once finished and the spindle was sitting very randomly spinning in a none natrul way. https://youtube.com/shorts/OUIfTT_EAKI

    Parts I have changed thus far....

    A new pmdx 126 and 107 board have been fitted.

    If any one can shed any light onto this i will be greatful as you all know, Its an expesive table if its not cutting.

    Thank you in advance

    regards Tom
    Check the power to the VFD Drive and the wiring from the VFD Drive to the Spindle, it looks like you are missing a phase, this could be the wiring or the VFD Drive has a problem the spindle does not sound very healthy as well.

    With the power off at the spindle plug check the ohms reading of each winding

    Check
    Pin 1 to pin 2=
    Pin 2 to Pin3=
    Pin 3 to Pin 1=
    Pin 4 to Ground
    Ground (spindle Body) to all 3 Pins
    Mactec54

Similar Threads

  1. What would be the most annoying part of building your cnc?
    By vais in forum CNC "do-it-yourself"
    Replies: 0
    Last Post: 07-06-2021, 06:51 AM
  2. Anderson CNC Router Fanuc OM Tool Changer issue
    By 440regal in forum Commercial CNC Wood Routers
    Replies: 0
    Last Post: 10-16-2018, 03:45 AM
  3. Mach 3 / Prototype CNC Router Traverse Axis Issue ? Newbie needing help :/
    By BobCAD-Trainee in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 6
    Last Post: 04-21-2017, 07:54 PM
  4. Cutting issue with first DIY CNC router
    By AussieNate in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 7
    Last Post: 08-23-2014, 08:48 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •