554,066 active members*
4,135 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Tormach Personal CNC Mill > Autoleveller on Tormach Pathpilot
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    537

    Autoleveller on Tormach Pathpilot

    Hi,

    Has anyone here tried running the Autoleveller (www.autoleveller.co.uk)software on a Tormach with Pathpilot???

    I have used it with Mach3 on a Windows machine but not Linux. Not much of a Linux person so not really sure where to start.

    Thanks,
    Robert

  2. #2
    Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    2006

    Re: Autoleveller on Tormach Pathpilot

    Hi,
    I use Autoleveller but with Mach4.

    Autoleveller does not operate on a machine, just modifies the Gcode file you present to the machine, so it should work equally well on any machine. Note that Autoleveller has a Linux
    setting to 'flavor' the code output.

    Craig

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    537

    Re: Autoleveller on Tormach Pathpilot

    Hi,

    Not sure I follow your response as Autoleveller does use the machine to probe the surface of the object. That file of data is then used to modify the original G-Code for the actually routing.

    Maybe my question should be: How does one use the Tormach with Pathpilot to create the probe date file?

    Thanks,
    Robert

  4. #4
    Member
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    2006

    Re: Autoleveller on Tormach Pathpilot

    Hi,
    there are two versions of Autoleveller, the first version run a probe routine and effectively records those data points in the registers of your control software.
    The second and better version is called AE. When you open Autoleveller it will ask for the OGF (Original Graphics File). AE will asses the dimensional extents
    of the file and generate a PFG (Probe File Graphic). Run this file on the machine and it will probe in a rectangular grid and save the data to a file of your choice.
    Once complete that data is consumed by Autoleveller AN your OGF to produce a 'corrected' file.

    How does one use the Tormach with Pathpilot to create the probe date file?
    Download and install AutolevellerAE. Run Autoleveller and browse to the required graphics file. Use the features of Autoleveler to determine the number of probe points,
    the speed at which the probing is to occur, and the heights, namely the retract height and the lowest probe level. Thereafter Autolevevller will produce a Gcode probing file to run on your
    machine. The AE version will ask you to nominate a data file into which the received probe data is to go.

    Craig

Similar Threads

  1. Tormach with Pathpilot controller
    By motomitch1 in forum OneCNC
    Replies: 0
    Last Post: 04-10-2022, 02:45 PM
  2. Tormach PathPilot WISH LIST (;-)
    By vmax549 in forum Tormach PathPilot™
    Replies: 64
    Last Post: 03-10-2022, 10:55 PM
  3. Mastercam and PathPilot-Tormach
    By gwb in forum Tormach PathPilot™
    Replies: 4
    Last Post: 11-27-2019, 08:42 AM
  4. Replies: 3
    Last Post: 08-03-2017, 06:27 AM
  5. PathPilot for Non-Tormach Machines?
    By SCzEngrgGroup in forum Tormach Personal CNC Mill
    Replies: 17
    Last Post: 04-13-2017, 03:41 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •