547,594 active members*
1,178 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    axis amp problem

    Hello,
    I am in France and I have a problem with a CNC 88 fadal.
    I am an individual and have recovered the machine from my company. during transport the Y axis has come to the end of its travel against the housing and the Z axis is lowered. when I restarted the machine I had the error "AMPLIFIED FAULT ON Y AXIS" and "MOTOR OVERLOAD".
    Since impossible to restart the machine. Only the X- is available. We reverse the amps and I only have one axis in - which works every time.
    are these cards repairable? are there any shemas?
    why all my cards have let go, wouldn't there be a concern of rotating fields?
    Thank you all for your help.
    Roman

  2. #2
    Member
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1549

    Re: axis amp problem

    There are large hex nuts at the end of each axis ball screw. With the machine turned off, use a ratchet and extension to move the axis off their stops.
    fire up the machine, go directly into jog mode, move each axis to the CS position, then type in CS for cold start. It should be fine afterwards.


    Quote Originally Posted by Rorostarr View Post
    Hello,
    I am in France and I have a problem with a CNC 88 fadal.
    I am an individual and have recovered the machine from my company. during transport the Y axis has come to the end of its travel against the housing and the Z axis is lowered. when I restarted the machine I had the error "AMPLIFIED FAULT ON Y AXIS" and "MOTOR OVERLOAD".
    Since impossible to restart the machine. Only the X- is available. We reverse the amps and I only have one axis in - which works every time.
    are these cards repairable? are there any shemas?
    why all my cards have let go, wouldn't there be a concern of rotating fields?
    Thank you all for your help.
    Roman

  3. #3
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1108

    Re: axis amp problem

    Quote Originally Posted by Rorostarr View Post
    We reverse the amps and I only have one axis in - which works every time.
    are these cards repairable? are there any shemas?
    Hi Roman,
    ...which Axis Cards do you have? There are some Jumpers and Eproms on each different Axis that must be set correctly when swapping cards around also.
    https://fadalparts.net/control-boards/1010-axis-cards/

    DJ

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    927

    Re: axis amp problem

    Try rwskinner method.


    So it will start and X will run?. Just the other axis faulting?.
    Could also try and see if there is a way to disable the limit switches - restart - and see if it can jog off that way.

  5. #5

    Re: axis amp problem

    Hello,

    thank you for your help it's nice.
    it is not simply a question of releasing the axes, I had put them back with the ratchet on the benchmarks. I have a problem with the cards (see photo)

  6. #6

    Re: axis amp problem


  7. #7

    Re: axis amp problem

    with the crank only the X- works.
    I exchanged the amp boards and I only have one axis that works each time.
    Attachment 467760

  8. #8

    Re: axis amp problem

    nobody to help me out?

Similar Threads

  1. G&L Ram630 X Axis Reference Problem
    By bruno69 in forum CNC Machining Centers
    Replies: 1
    Last Post: 02-24-2017, 09:15 AM
  2. Replies: 0
    Last Post: 04-03-2016, 04:12 PM
  3. Mazak Multiplex 620 Spindle & C Axis problem
    By Karsue in forum Mazak, Mitsubishi, Mazatrol
    Replies: 0
    Last Post: 03-18-2016, 01:35 AM
  4. Replies: 0
    Last Post: 12-31-2015, 05:17 PM
  5. Replies: 14
    Last Post: 07-31-2005, 01:49 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •