548,590 active members*
2,839 visitors online*
Register for free
Login
Page 1 of 2 12
Results 1 to 20 of 21
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    30

    Charmilles Roboform 200 - HELP!

    Hi Guys.

    I bought an old Roboform 200 and the digital power supply. a Weir SMM 200 NT, is dead. Does anyone know what the supplied amperage's are for each of the output voltages: +5VDC, +12VDC, and -15VDC?

    This brings up another issue. The Weir power supply provides -15VDC and routes it to a terminal block that is labeled -12VDC. Is it really -15VDC or -12VDC? If anyone could measure the voltage at the -12VDC terminal block relative to chassis ground (or the O with a slash through it on the terminal block). The terminal block is located right below the Weir digital power supply.

    When I say "digital power supply" I mean the power supply that powers the back plane of the computer card file.

    Thank you for all your help.

    Best Regards,

    Paul Hoffman

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    hi

    my favorite replacement power supply would be the:

    Astec P/N MP6-3E-1L-1L-00

    5VDC 120 amp 600 Watt ( 3E in the part number)
    12VDC 17 amp 210 Watt ( 1L in the part number)
    12VDC 17 amp 210 Watt (1L in the part number)


    this is the "raw" repalacement that Charmilles uses for the Weir.
    Charmilles mounts it on a plate and adds a terminal strip, gives it a part number and sells it
    for twice the price of the astec.

    good luck

    mdynac
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    30

    -12VDC VS -15VDC

    Thanks for the info. I assume you meant +12VDC and -12VDC @ 17A each.

    My Weir SMM 200 NTsupply has -15VDC instead of -12VDC. Does there need to be any adjustments due to the different voltages used (-15 VS -12)? If the -15VDC is used for a nulling pot it wouldn't null if -12VDC was used, for example.

    Thanks for the help.

    Best Regards,

    Paul Hoffman

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    the circuitry it is powering would like to see either +/- 12vdc or +/- 15vdc
    not a combination of the 2.

    it is powering analog circuitry in the NC rack, LM747 for example.

    i always get +/-12 vdc at this point, and i am sure the wier is either 2 12,s or 2 15's
    not one of each.


    a far as plus and minus goes on the 2 twelve volt supplies, you just wire one output reverse polarity, this is normal, so don't worry.

    any competent electrnic tech can figure it out for you.......
    along with the sense lines.
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    30
    I'm a retired electrical engineer, so I think I can handle it.

    That said, I don't have the electronic schematics to know what it

    is powering, and my Weir SMM 200 NT has +12VDC and -15VDC (no -12VDC)

    - that is why so I'm concerned about it.

    The -15VDC goes to a -12VDC terminal block connection, so it looks as though
    it was meant to have -12VDC. They could have used -15VDC, but they would have to trim the voltage difference out. See above previous post on "balance pot".

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    if you follow the blue wires coming off the terminal strip you will find that they run to 6 plugs on the same backplane just below the power supply. no need for schematics

    5vdc and +/- 12 or 15 vdc is very common cardcage voltages...
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    30
    I called Carmilles parts dept. and they said even though the Weir SMM 200 NT power Supply says -15VDC it really puts out -12VDC.

    By the way, Their replacement part number is: 208572110 , and costs: $3,422.69 - WOW!

    Does anyone have electronic board level schematics for the Roboform 100, 200, or 400? At Charmilles prices I would like to repair the machine myself.

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    30
    The reason you want schematics is to be able to determine how the different voltages are used - so you know the real requirements, not just guessed at requirements.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    30
    I assume the remote sense is for the 5VDC.

    Do you know if that's true or not?

    Paul

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    Quote Originally Posted by toolnuts View Post
    The reason you want schematics is to be able to determine how the different voltages are used - so you know the real requirements, not just guessed at requirements.

    who's guessing?????? not me i work on these things for a living.....
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    yes, just look at the way it's connected, thuis is not rocket science......
    you have one right in front of you......i assume.



    Quote Originally Posted by toolnuts View Post
    I assume the remote sense is for the 5VDC.

    Do you know if that's true or not?

    Paul
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  12. #12
    Registered
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    40

    Supplier for Power supply

    Where do you get the ASTEC ps from - I called a couple places and they say its been discontinued. Any help would be great......

    Terry
    trbase@aol.com
    Terry
    Arrow Controls Houston,TX

  13. #13
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  14. #14
    Registered
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    40
    I had tried Digi Key they said its been discontinued and no longer in stock, would have to quote factory making one.....
    Terry
    Arrow Controls Houston,TX

  15. #15
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    104
    then have one made, its like 1600 bucks
    Registered Linux User #348337
    EMC2 Rocks!!!!

  16. #16
    Registered
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    0

    Charmilles Roboform 200 control panel

    I have a Charmilles Roboform 200 with a bad control panel.
    Guess what, that part is unavailable. I'm planning on cutting into the ribbon to access the wires needed and install an on/off switch. I have been told this machine (1991 model) is obsolete. Seems a shame to have a $200,000.00 machine unusable because they quit making parts.
    Does anyone have hints about where to look for such items?

  17. #17
    Registered
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    3
    Hi, I need a manual for Charmilles Robofom 100, 200.

    Thanks.

  18. #18

    Re: Charmilles Roboform 200 - HELP!

    Hello to everyone, I have a problem with my Charmilles Roboform 200!
    when the program starts, the machine gives me an alarm : 814 V illegal
    -I cleaned all the contacts
    -all voltages on the source are ok
    I have no documentation about this machine
    Please help me to solve this problem, or with a wiring diagram for this machine
    Thank you

  19. #19
    Registered
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    3

    Re: Charmilles Roboform 200 - HELP!

    Hi,

    the manual for the errors of a generator says: A814, V incorrect (trop grand), Corrigier la valeur (Correct the value). I can not help you more. Maybe you can contact Justin Purdun over Linkedin.

    Bye.

  20. #20

    Re: Charmilles Roboform 200 - HELP!

    Quote Originally Posted by habigogo View Post
    Hi,

    the manual for the errors of a generator says: A814, V incorrect (trop grand), Corrigier la valeur (Correct the value). I can not help you more. Maybe you can contact Justin Purdun over Linkedin.

    Bye.
    Thank you !

    i will talk with Justin

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. Charmilles Roboform 200 - HELP2!
    By toolnuts in forum General Waterjet
    Replies: 3
    Last Post: 01-26-2021, 01:16 AM
  2. charmilles Roboform 400 xy program?
    By jetski in forum General Waterjet
    Replies: 2
    Last Post: 10-30-2015, 08:42 AM
  3. CHARMILLES ROBOFORM 4000
    By oscarg in forum Spanish
    Replies: 0
    Last Post: 09-16-2013, 11:53 PM
  4. Need help with EDM machine (Charmilles - ROBOFORM 20)
    By nice-day in forum General EDM Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 03-21-2012, 03:32 PM
  5. charmilles roboform 550
    By miller04 in forum General EDM Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 10-29-2010, 06:31 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •