535,272 active members*
3,696 visitors online*
Register for free
Login
Page 1 of 2 12
Results 1 to 20 of 27
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211

    Smile fanuc 15TF ram parity error

    I am getting Ram parity error (Base 0) in Fanuc 15TF cnc system.
    How do i initialize Fanuc 15Tf?
    What about it's password?
    99?????
    please help me somebody, as i am not familier with fanuc 15tf cnc system.

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223
    Your BASE0 board may be defective.
    If you have an electronic parameter backup , you don't need the password:
    Turn the control ON while pressing “7” and “9” on the MDI keypad until you see “CLEAR FILE” come up on the screen.. This erases all information in the system.
    Wait until the CLEAR is finished.
    Exit IPL screen by pressing “6” and then “INPUT” on the MDI keypad.
    You will see many alarm messages because none of your parameters have been entered. Ignore these alarms.
    Press “LEFT ARROW” soft key twice.
    Press “SETTING” soft key twice. This will give you the SETTINGS(SETTINGS) SCREEN.
    Press “PAGE UP” on the MDI keypad. This will bring up the 8000 SETTING parameter on the screen.
    Press “1” on the MDI keypad.
    Press soft key “ON:1”. This turns ON all of the bits in the 8000 parameter.
    Press “LEFT ARROW” soft key and then press “SERVICE” soft key.
    Enter communication parameters.
    Do the following steps twice, turning the control OFF and ON after the first time.
    Press “RIGHT ARROW” soft key twice.
    Press “READ” soft key.
    Press “ALL” soft key.
    The word “READ” will be flashing on your screen.
    Set your personal computer to download the NC Parameter File to the control.
    Press “ENTER” on your computer to begin downloading data.
    You will see “LOCKED PARAMETER” on your screen. Ignore this.
    When “READ” stops flashing on your screen, downloading is complete.
    Turn control OFF, wait a few seconds, then turn control back ON.

    REPEAT PREVIOUS STEPS.
    Turn control OFF, wait a few seconds, then turn control back ON.
    Now you can restore all lost info: programs, PMC data, offsets etc.

    Here is the password set in case the above does not work:
    23678625 input
    37264699 input
    19261161 input
    Now set PWE and enter parameters.
    You can call me Tuesday the 27th: 289 389 6117

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211

    Smile Thanks

    thank you very much for your prompt reply, i will try by today.


    Quote Originally Posted by memoryman View Post
    Your BASE0 board may be defective.
    If you have an electronic parameter backup , you don't need the password:
    Turn the control ON while pressing “7” and “9” on the MDI keypad until you see “CLEAR FILE” come up on the screen.. This erases all information in the system.
    Wait until the CLEAR is finished.
    Exit IPL screen by pressing “6” and then “INPUT” on the MDI keypad.
    You will see many alarm messages because none of your parameters have been entered. Ignore these alarms.
    Press “LEFT ARROW” soft key twice.
    Press “SETTING” soft key twice. This will give you the SETTINGS(SETTINGS) SCREEN.
    Press “PAGE UP” on the MDI keypad. This will bring up the 8000 SETTING parameter on the screen.
    Press “1” on the MDI keypad.
    Press soft key “ON:1”. This turns ON all of the bits in the 8000 parameter.
    Press “LEFT ARROW” soft key and then press “SERVICE” soft key.
    Enter communication parameters.
    Do the following steps twice, turning the control OFF and ON after the first time.
    Press “RIGHT ARROW” soft key twice.
    Press “READ” soft key.
    Press “ALL” soft key.
    The word “READ” will be flashing on your screen.
    Set your personal computer to download the NC Parameter File to the control.
    Press “ENTER” on your computer to begin downloading data.
    You will see “LOCKED PARAMETER” on your screen. Ignore this.
    When “READ” stops flashing on your screen, downloading is complete.
    Turn control OFF, wait a few seconds, then turn control back ON.

    REPEAT PREVIOUS STEPS.
    Turn control OFF, wait a few seconds, then turn control back ON.
    Now you can restore all lost info: programs, PMC data, offsets etc.

    Here is the password set in case the above does not work:
    23678625 input
    37264699 input
    19261161 input
    Now set PWE and enter parameters.
    You can call me Tuesday the 27th: 289 389 6117

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211

    Smile

    I went thru your procedure that you explained me, by pressing 7 & 9 keys until CLEAR FILE screen in IPL mode. I have cleared all data in system then exit IPL screen by 6 key then input. but again I am getting Ram Parity alarm (Base0) after exiting IPL screen.

    How do I use these passwords, As I don't have this machine electronic backup. What I did wrong?

    Please help me...................

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223
    You did nothing wrong. It appears that your BASE0 board is defective, and if so, you lost all volatile data. We may have a good BASE0 for sale but need the part number.
    Untill the hardware problem is fixed, you cannot proceed.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211

    Smile

    Now Ram parity error got eliminated but I donot know that how do I proceed further as I donot it's parameter backup.
    Presently I am looking for it's option parameters of Fanuc 15TF.
    Even I could not able to turn PWE = 1, I am getting write protect error.
    Kindly help me.

    Quote Originally Posted by memoryman View Post
    You did nothing wrong. It appears that your BASE0 board is defective, and if so, you lost all volatile data. We may have a good BASE0 for sale but need the part number.
    Untill the hardware problem is fixed, you cannot proceed.

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223
    not having the nc and pmc parameters makes it an almost impossible task.
    You will have to enter the options first using the correct password. Do you have a list of your options? Nothing at all?

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211
    Thanks , I do not have option parameter backup.
    As my Takisawa TC-2 MK-II machine having 2 axis, spindle motor analogue & tool setting probe.

    Kindly send me option parameters.

    Quote Originally Posted by memoryman View Post
    not having the nc and pmc parameters makes it an almost impossible task.
    You will have to enter the options first using the correct password. Do you have a list of your options? Nothing at all?

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223
    selecting options is dependent on the actual machine configuration. It can take many days of an expert on site to get the machine running again. Your best option is to find an identical machine/control and copy the parameters.

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211
    I am trying to find same machine in our region but no success yet.
    If i can have option parameter list then It might be helpful to me.

    Please somebody do send me the same.
    ahe_303@rediffmail.com


    Quote Originally Posted by memoryman View Post
    selecting options is dependent on the actual machine configuration. It can take many days of an expert on site to get the machine running again. Your best option is to find an identical machine/control and copy the parameters.

  11. #11
    Gold Member
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    2517
    it won't help to have just the option parameters. even then some of them are not obvious if you have it or not. if you enable something you don't physically have it will cause more trouble.
    the bottom line is you have no other parameters, no PMC parameters, nothing.
    you need to get professional assistance from Fanuc.

  12. #12
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    211

    Smile

    Thanks, Fanuc won't give any assistance in India for 15TF control. Machine parametrs & PMC parameters might not be an issue, we can try atleast.
    As this machine is a simple turning machine (Takisawa TC-2 MK-II) equipped with 2 axis servo motors, analogue spindle drive Fuji & tool setting probe.
    as upto 40 opt parametrs need to configure this machine.
    Kindly help me.
    ahe_303@rediffmail.com

    Quote Originally Posted by fordav11 View Post
    it won't help to have just the option parameters. even then some of them are not obvious if you have it or not. if you enable something you don't physically have it will cause more trouble.
    the bottom line is you have no other parameters, no PMC parameters, nothing.
    you need to get professional assistance from Fanuc.

  13. #13
    Gold Member
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    2517
    We can't help because we don't have the specific data that you need.
    Try contacting Takisawa

  14. #14
    Member
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    10

    Fanuc-15 T

    Hi, I'm facing a similar problem on my Mori Seiki SL-25B with Fanuc 15-T.
    I'm getting a ram parity error once i press the power on button, and the CNC software just freezes and gives me IPL options, any help would be appretaied.

  15. #15
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223
    The problem is probably in the Base0 board; it is defective and/or the data is corrupted.
    You will have to clear the memory by turning the control ON while pressing the 7 and 9 keys simultaneously. If the control comes on in the ipl screen, try exiting this screen. It probably won't let you until the SYSTEM LABEL has been generated. In any case, until you have the correct NC and PMC parameters, there is little more you can do.

  16. #16
    Member
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    10
    Thanks for your reply. I'm able to arrive to the IPL screen (Actually its the only place I can arrive- no other choice) How can i get the NC and PMC parameters at this stage ? and once I get them what would be my next step ?

    Thanks

  17. #17
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223
    Without parameters the machine is dead. At this point, you cannot proceed without parameters. Once you have them, and hopefully the control can communicate with a computer, I will help you more.

  18. #18
    Gold Member
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    2517
    actually, once he has the parameters he could just follow your nice detailed procedure in post#2 above :-)

  19. #19
    Registered
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    4

    Re: fanuc 15TF ROM parity error (PC010)

    HI FRIENDS
    Fanuc won't give any assistance in UAE DUBAI for 15TF control.
    Please find below system error & help me

    SYSTEM ALARM
    02:411D:01:4040:0016:0096H581
    ROM PARITY : PC010

    & SLOT02 : BUS ERROR.


    THANKS,

  20. #20
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1223

    Re: fanuc 15TF ROM parity error (PC010)

    It looks to be a defective ROM on the BASE1 board, but it can be a board failure as well. There were two software versions for the 15TF control; your best solution is to find another machine with a 15TF control and have the EPROMS copied. The BASE1 board can be purchased on Ebay, but the software EPROMS most likely are not the ones you need.

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. Fanuc 10 M Ram parity error
    By cncmori in forum Fanuc
    Replies: 7
    Last Post: 02-17-2020, 01:20 AM
  2. FANUC 16 TT A 912 RAM parity Error
    By bensttech in forum Fanuc
    Replies: 3
    Last Post: 04-11-2014, 01:16 PM
  3. Fanuc 0-MD low ram parity error
    By samu in forum Fanuc
    Replies: 1
    Last Post: 06-13-2013, 08:50 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 11-26-2012, 09:03 PM
  5. Bus error mesage at Fanuc 15TF
    By bobecm in forum DNC Problems and Solutions
    Replies: 0
    Last Post: 08-27-2007, 08:47 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •