544,018 active members*
2,364 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CAM Software > GibbsCAM > Fanuc is Corrupting My Program on Flashcard
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Join Date
    Jun 2021
    Posts
    1

    Fanuc is Corrupting My Program on Flashcard

    We're just getting our shop started again after about 4 years. We're running an older VMC with a Fanuc 21i controller. Since the onboard memory is too small, we have to run programs off the Flashcard. I'm using the M198 PXXXX command to call our program. The problem we're seeing is that mid-run, the program is getting corrupted. So it starts fine, starts running and then all of a sudden, at random times, it will alarm out and you look at the code on the screen and it's gibberish. It will have a X.00000000000000000000000000000000000 and no Y value or some random error like that. I pull the card out and go check the program in Notepad ++ and sure enough, the program is the same on the card. I go back and look at the original program saved on the network and it does NOT have the issue. So at some point, the program is getting corrupted. Additionally, sometimes it just changes values and it crashes or takes a chunk out of a wall that's it's not supposed to. Just totally random and it's different every time. I'll reload the original file on the card and run it again and it will crap out in some other random spot with some other data.

    I've tried restarting the machine, formatting the 2 GB card (Fat32), blowing out the card and slot. Nothing has helped. I have a new card and card adapter coming Monday to try that. Any ideas?

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    707

    Re: Fanuc is Corrupting My Program on Flashcard

    Quote Originally Posted by mcCNCfl View Post
    I've tried restarting the machine, formatting the 2 GB card (Fat32), blowing out the card and slot. Nothing has helped. I have a new card and card adapter coming Monday to try that. Any ideas?
    Is the flash card fast enough I wonder, mb/s?.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    762

    Re: Fanuc is Corrupting My Program on Flashcard

    2 GIG card has no business being in that control. You are better off using 256Meg. How big is your program? Not all cards even within the size limit are 100% compatable with the Fanuc system. I use 256MB Compact Flash Card from CNC Specialty Store LLC.

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 04-08-2017, 04:17 AM
  2. Toolpath corrupting mastercam code.
    By welshdave in forum Commercial CNC Wood Routers
    Replies: 0
    Last Post: 12-09-2016, 03:39 AM
  3. Replies: 1
    Last Post: 02-11-2015, 02:38 AM
  4. Bobcad corrupting its own files
    By Fadal Error in forum BobCad-Cam
    Replies: 11
    Last Post: 08-26-2010, 07:25 PM
  5. New program on Fanuc 6t?
    By pob198 in forum European Club House
    Replies: 2
    Last Post: 01-14-2010, 10:31 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •