589,420 active members*
5,154 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > Fanuc > Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    5

    Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...

    I have a Hwacheon Hi-Tech 200c lathe with a Fanuc Oi-t control. When programming G01 moves it will automatically round off the corners, which in some cases comes in handy, but sometimes I just dont want that. I'm not using a tool nose radius comp. I learned that all I have to do to make a sharp corner is to just put a blank line in the program between the two moves where I want a sharp corner, but the problem comes in when I want to program a certain radius. Lets say I need a radius smaller than what the control is giving me automatically, but not a sharp corner, im stuck.....

    Is this a G code? M code? something in the parameters or what? My other machine doesnt put and radius on the corners unless I program is to do so.

    any suggestions are appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    6028

    Re: Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...

    Turn on exact stop. Not sure what g code off hand, computer is busy making a part.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    1230

    Re: Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...

    Quote Originally Posted by Ray D View Post
    I have a Hwacheon Hi-Tech 200c lathe with a Fanuc Oi-t control. When programming G01 moves it will automatically round off the corners, which in some cases comes in handy, but sometimes I just dont want that. I'm not using a tool nose radius comp. I learned that all I have to do to make a sharp corner is to just put a blank line in the program between the two moves where I want a sharp corner, but the problem comes in when I want to program a certain radius. Lets say I need a radius smaller than what the control is giving me automatically, but not a sharp corner, im stuck.....

    Is this a G code? M code? something in the parameters or what? My other machine doesnt put and radius on the corners unless I program is to do so.

    any suggestions are appreciated.
    Hi Ray,
    You can use G09 or G61 for Exact Stop. G61 is Modal and is valid until G64 or G62 is commanded. G09 is only effective in the Block in which its commanded. Accordingly, if you don't want Exact Stop for every Bock, then G09 will allow you to be selective.

    Regards,

    Bill

  4. #4
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    5

    Re: Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...

    Quote Originally Posted by angelw View Post
    Hi Ray,
    You can use G09 or G61 for Exact Stop. G61 is Modal and is valid until G64 or G62 is commanded. G09 is only effective in the Block in which its commanded. Accordingly, if you don't want Exact Stop for every Bock, then G09 will allow you to be selective.

    Regards,

    Bill
    I saw these codes in the book the other day and tried them and it said something along the lines of "improper g-code"..... maybe im using it wrong??

  5. #5
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    29
    I have Hwacheon Hi-Tech 200c lathe with Fanuc Oi-t control.
    I need parameters and pmc Parameters

  6. #6
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    148

    Re: Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...

    It sounds like you have servo under shoot or a binding axis causing this problem.
    But try this for radii as small .5MM(.02") or smaller. Slow the feed rate to .05MM(.002") per revolution on the G2, G3 line then change back to what the feed rate was before the radius on the next G1 line.
    "Teach the ignorant, care for the dumb, punish the stupid."

  7. #7

    Re: Fanuc Oi-t... I don't want it to round off corners...

    Quote Originally Posted by Kashif View Post
    I have Hwacheon Hi-Tech 200c lathe with Fanuc Oi-t control.
    I need parameters and pmc Parameters
    Discuss with me at [email protected]

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Last Post: 03-23-2018, 03:07 AM
  2. Replies: 5
    Last Post: 04-16-2012, 09:25 AM
  3. 2D Contour on a round OD not very round :(
    By kojack in forum Mastercam
    Replies: 5
    Last Post: 08-11-2008, 01:07 AM
  4. Round corners
    By slawsonb in forum SheetCam
    Replies: 15
    Last Post: 01-26-2006, 11:22 PM
  5. when im doing cad, do i need to have round corners as in real model?
    By HawainPand in forum Uncategorised CAM Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 09-11-2004, 04:47 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •