527,821 active members*
2,258 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Turning Machines > Fanuc OT lathe spinde runs in reverse after being shipped to me
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    15

    Fanuc OT lathe spinde runs in reverse after being shipped to me

    I've just taken delivery of a Topper TNL-100A 2 axis lathe with a Fanuc OT.

    After getting the Z axis ball screw rebuilt it's up and running pretty well other than the spindle runs in reverse.

    I have to use a M04 to get it to run correctly. And the manual buttons are also reversed.

    I tried swapping power wires to change the phase rotation but that didn't work.

    I looked at the programs the previous owner left in the machine and they are all using M03.

    Is there a parameter than can be changed to fix this?

  2. #2

    Re: Fanuc OT lathe spinde runs in reverse after being shipped to me

    Download the Fanuc OT parameter manual and look at parameter 0013 bits 6&7. Also parameter 0031.1. I'll let you take it from there. Not positive these are it but they make the most sense.

    Just to be sure... Looking to the left from the operators position at the face of the spindle, M3 should turn the spindle in a CCW direction. Or spin towards the door.


    EDIT: Sorry... that's parameter 0013 bits 6 and 7, not 5 and 6 as originally posted.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    15

    Re: Fanuc OT lathe spinde runs in reverse after being shipped to me

    Looking at the spindle it turns CW with M03.. Same thing if you use the forward button.

    I'll look for a parameter manual.

    Thanks!

Similar Threads

  1. Lathe Spinde runout . Is 0.0005" too bad?
    By Aledantas2k16 in forum General MetalWork Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 02-20-2017, 10:09 PM
  2. Replies: 4
    Last Post: 12-22-2016, 10:45 PM
  3. mori seiki cl 20 spindle runs erratic in reverse
    By Farmer Machine in forum Mori Seiki lathes
    Replies: 2
    Last Post: 02-13-2016, 04:32 PM
  4. CNC Lathe runs choppy
    By Jones'r in forum General MetalWork Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 01-24-2013, 05:14 PM
  5. Fadal runs and runs and runs awayyyy!
    By pbrokaw in forum Fadal
    Replies: 25
    Last Post: 01-16-2012, 03:26 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •