530,143 active members*
2,201 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > PlanetCNC > Gantry Square two motors für y axis.
Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    189

    Gantry Square two motors für y axis.

    Hello.
    I would like to use Gantry Square.
    I need a guide to configuration. Please all steps.
    My machine has 2 motors for Y. Two limit switches are mounted and connected.

    Thank you in advance.
    Daniel

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    65

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    I have two motors for Y axes and limit switches on both axes, what you want to know?

  3. #3

    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    189

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    I don't know what to set in the settings. That is not in the instruction manual.

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    65

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    I have done werry simple: settings-motors- : 1-x 2-y 3-z 4-y, just pay attention which direction motors turning!
    Limit switches I have mecanical connected: 1-x 2-y 3-z and lower in same panel: limit pin "reverse" (regarding electrical wiering switches) 1, 2, 3, 4, because I have it on both y axes, so 8 total.
    Just take a look to MK3 manual from pages 20-25 and pick up desired wiering.

    ps
    be sure to output slave Y axe from MB

  5. #5

    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    189

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    I think we get on wrong. Of course I have it in the settings. But for the Gantry Square function you have to set something else with axis U and V.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    65

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    ok, misunderstud, I think you looking for explanation in this thread, there is a pdf of it.
    I have made my a year ago by hand and measuring with a little geometrie calc. My switches are not squere to table, so wont help much...

  7. #7

    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    189

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    Ok, it's done. Got it.

  8. #8
    Moderator
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    698

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    You managed to make it work?

  9. #9

    Join Date
    Nov 2015
    Posts
    189

    Re: Gantry Square two motors für y axis.

    Yes I have. It was a little confused because I hit the E-Stop while in Auto Square. If you then looked in the settingings, the axes were still set with U and V.
    And you cannot determine which axis is slave and which is master.
    Since I had to swap the ports, then it worked as it should.
    I am very happy with it. I measured two places that were 30cm apart. and have deviations of approx. 1-3 / 1000. And that with repeatability.

Similar Threads

  1. 3-Axis Steel Gantry with THK Linear Slides and Parker Servo Motors
    By pparrett in forum Newly Posted Classifieds Listings
    Replies: 0
    Last Post: 09-24-2019, 06:14 AM
  2. Troubleshooting Slave Axis and Gantry square
    By Jakeller449 in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 6
    Last Post: 06-06-2019, 01:31 PM
  3. Making a slaved X Axis gantry perfectly square
    By TheBulk in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 0
    Last Post: 09-08-2011, 05:58 AM
  4. flying gantry: 4 motors/3 axis setup
    By nicanor76 in forum Rockcliff Machine
    Replies: 4
    Last Post: 04-13-2011, 07:24 PM
  5. Gantry/two motors per axis...how to configure
    By chozo in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 8
    Last Post: 08-28-2004, 02:50 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •