529,767 active members*
2,844 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CAM Software > BobCad-Cam > Gap between tool and holder in backplot and sim
Results 1 to 1 of 1
  1. #1
    Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    7

    Gap between tool and holder in backplot and sim

    So I made a custom tool and modified a tool holder. When I change the protrusion length, all it does is change the gap between the tool and holder. This won't work for collision checking. I am using V31 Bobcad.

    Thanks for any help!

  2. #2
    Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    7

    Re: Gap between tool and holder in backplot and sim

    Version 32, sorry...

  3. #3
    Ghost
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    4497

    Re: Gap between tool and holder in backplot and sim

    Quote Originally Posted by GCSRT View Post
    So I made a custom tool and modified a tool holder. When I change the protrusion length, all it does is change the gap between the tool and holder. This won't work for collision checking. I am using V31 Bobcad.

    Thanks for any help!
    Can you show a screenshot of the geometry you used to make your custom tool?

  4. #4
    Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    7

    Re: Gap between tool and holder in backplot and sim

    Hope this works!

  5. #5
    Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    1535

    Re: Gap between tool and holder in backplot and sim

    This videos shows the steps I've used in the past.

    https://youtu.be/h4o52I9hZU8

    If you are running V33, why not create a tool on the machining cloud and just import it?

    https://youtu.be/WC7q3wjRsq4
    Al DePoalo
    Partner Product Manager BobCAD CAM, Inc. 866-408-3226 X147

  6. #6
    Member
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    1535

    Re: Gap between tool and holder in backplot and sim

    Quote Originally Posted by GCSRT View Post
    So I made a custom tool and modified a tool holder. When I change the protrusion length, all it does is change the gap between the tool and holder. This won't work for collision checking. I am using V31 Bobcad.

    Thanks for any help!
    In that case I would recommend updating your tool profile, making sure to extend your tool geometry for the proper protrusion length. I would need to talk with the support team for the proper workflow.
    Al DePoalo
    Partner Product Manager BobCAD CAM, Inc. 866-408-3226 X147

  7. #7
    Member
    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    7

    Re: Gap between tool and holder in backplot and sim

    Thanks for the Quick Tip. Pretty sure my tool geo is correct. Here is a screen shot of what I get. The holder always says the same distance away from the tool. If I shorten the protrusion, the back end of the tool gets shorter and the holder won't move down with it. I have a demo version of 33 but ran out of time to try the machiningcloud. Is anyone using it succesfully?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •