547,633 active members*
2,945 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > Fanuc > Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6

    Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    A little info:
    The machine is a Kitamura Spark changer Mycenter-2Xi
    The controller is a FANUC Series 16i-M


    When starting the controller the screen turns on and says "Graphic Is Ready, Boot Start" and hangs. Usually it goes into the normal boot up and the controller screen comes up as expected. If I shut the controller off and back on numerous times it will finally boot. With my regular computer experience I would say there was an issue with the bootloader. Since it DOES work after multiple tries I would then say it is an issue with the memory storing the bootloader.

    Am I on the right track?
    If so what is the next step? If not what could possibly be the deal?

    Honestly this ship (company) is sinking and I'm on my way out, I'd just like to help bail some water while I can. :rainfro:

  2. #2
    Member
    Join Date
    May 2008
    Posts
    107
    Did you tryed to make " memory clean up" procedure? If not, I thing you need to do that procedure( seach for "Fanuc memory clean" for information). But remember that you're need to backup all parameter. PMC, PMC parameter, program.etc.. before doing any thing.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6
    I was thinking of it being something along those lines (clearing the memory) and also expected all parameters would be wiped out too. I can back up the current parameters through the RS232 to using Hyperterminal from what I hear.

    Is this also correct?

    And thank you Namnp2007 and to all who may future assist me. I've usually just used the search function on these forums but now am posting and all help is much appreciated.

  4. #4
    Member
    Join Date
    May 2008
    Posts
    107
    Pls sent me your E-mail address to my e-mail at: namnp2007@gmail.com.

  5. #5
    Registered
    Join Date
    May 2007
    Posts
    2
    Dear Sir;
    I think you face a problem with CPU or motherboard
    if you need any think my mail imie1999@yahoo.com

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    4

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    Just for completeness.

    We had the same problem on one of our Fanuc 16i controls, intermittent but getting progressively worse.

    Our problem was solved by unmounting and then re-seating the 3 daughter boards on the motherboard, inside the yellow box behind the screen. The screen had been messed about with a while ago to replace the backlight and it had never been screwed back up properly, hence there was a degree of flex about the whole assembly which had presumably loosened one of the connections.

    The daughter boards are CNC motion, Graphics and main CPU.

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1242

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    This problem is likely in the control main board: DO NOT DO A 'MEMORY CLEAR' until you have a BOOT sram save done. It is most likely unnecessary to 'MEMORY CLEAR' anyway.
    I have personally repaired these controls at the component level, but intermittents are very difficult.
    Call me at 289 389 6117.

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    156

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    Quote Originally Posted by 218ean View Post
    Just for completeness.

    We had the same problem on one of our Fanuc 16i controls, intermittent but getting progressively worse.

    Our problem was solved by unmounting and then re-seating the 3 daughter boards on the motherboard, inside the yellow box behind the screen. The screen had been messed about with a while ago to replace the backlight and it had never been screwed back up properly, hence there was a degree of flex about the whole assembly which had presumably loosened one of the connections.

    The daughter boards are CNC motion, Graphics and main CPU.
    I also had the same issue (also on a Kitamura 2Xi Sparkchanger), and I can confirm that removing and re-seating the 3 daughter boards as described by 218ean fixed the issue.

    The process was:
    1) Open the back cover to access the rear of of the screen area.
    2) Remove the 4 screws holding the yellow plastic box to the chassis.
    3) Remove the fiber optic connector to allow easy removal of the yellow box.
    4) The 3 daughter boards are now visible. I removed and re-inserted them one by one.

    Some of the daughter boards had other cards mounted in them (they looked like laptop RAM), and also there were additional little cards mounted behind the daughter boards. I removed and re-seated all of these.

    Everything was working properly after re-assembly.

    Thanks to 218ean and CNCzone for the tips!

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1242

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    Extreme caution if you do this: first, MAKE SURE ALL DATA IS BACKED UP.
    Removing and re-seating boards/modules can cause problems in itself; it can also appear to get rid of another problem temporarily but not really doing so.

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    156

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    But how would you back anything up if the control won't boot up?

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1242

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    The BOOT section of the maintenance manual will tell you; you'll need a pcmcia sram card for that.

  12. #12

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    Quote Originally Posted by memoryman View Post
    This problem is likely in the control main board: DO NOT DO A 'MEMORY CLEAR' until you have a BOOT sram save done. It is most likely unnecessary to 'MEMORY CLEAR' anyway.
    I have personally repaired these controls at the component level, but intermittents are very difficult.
    Call me at 289 389 6117.
    I am having the same issue and can not find a cpu board. Do you have any ideas on where I can locate one?

  13. #13
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1242

    Re: Graphic Is Ready, Boot Start - then nothing

    What is the part #?

Similar Threads

  1. Fanuc 6t 'not ready' where to start looking
    By Deano7/11 in forum Fanuc
    Replies: 42
    Last Post: 07-25-2013, 03:05 PM
  2. Hello .. Getting ready to start collecting parts for my build
    By cruizer67 in forum Momus Design CNC plans
    Replies: 1
    Last Post: 10-26-2012, 07:02 PM
  3. Newbie ready to Start but has a few questions
    By aledford in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 1
    Last Post: 07-08-2010, 04:31 PM
  4. Ready to start
    By Buildman in forum Rockcliff Machine
    Replies: 3
    Last Post: 04-01-2010, 10:58 PM
  5. Almost ready to start building.
    By trilect in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 8
    Last Post: 12-16-2004, 05:51 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •