562,375 active members*
4,006 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Events, Product Announcements Etc > Ebay Ads here > Help Mach 3 Spindle Relay Alternative / Work around
Results 1 to 2 of 2
  1. #1

    Join Date
    Nov 2020
    Posts
    6

    Post Help Mach 3 Spindle Relay Alternative / Work around

    Help please, I’m trying to figure out how to turn 2.2kw spindle on with mach 3 with the mach 3 5axis break out board. Only problem is I have 5 stepper motors attached. With pins 2-9, 16/17 being used already, I don’t know how to turn spindle on without removing a stepper motor. Any ideas how to get the spindle relay to work to control spindle on/off?

    I have pretty much wired and set up mach 3 properly I believe. I just have to many stepper motors for this break out board? If I disable my stepper motor, B Axis, Pin 16-17. I can have spindle relay set up with Pin 17 and I can turn spindle on but I cant use that stepper motor.

    Only thing I can come up with is maybe using one of 2 pins I have left (14 or 1) and setting up spindle relay through that but its only 5V power as opposed to 10V. Not sure if that would even work. Or if I can avoid not need spindle relay at all.

    Attached breakout board and VFD manual I have. Spindle is 2.2k 220v 10amp.

    Any help would be appreciated.
    Thanks, Aaron.

  2. #2
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14722

    Re: Help Mach 3 Spindle Relay Alternative / Work around

    Quote Originally Posted by Snazzy View Post
    Help please, I’m trying to figure out how to turn 2.2kw spindle on with mach 3 with the mach 3 5axis break out board. Only problem is I have 5 stepper motors attached. With pins 2-9, 16/17 being used already, I don’t know how to turn spindle on without removing a stepper motor. Any ideas how to get the spindle relay to work to control spindle on/off?

    I have pretty much wired and set up mach 3 properly I believe. I just have to many stepper motors for this break out board? If I disable my stepper motor, B Axis, Pin 16-17. I can have spindle relay set up with Pin 17 and I can turn spindle on but I cant use that stepper motor.

    Only thing I can come up with is maybe using one of 2 pins I have left (14 or 1) and setting up spindle relay through that but its only 5V power as opposed to 10V. Not sure if that would even work. Or if I can avoid not need spindle relay at all.

    Attached breakout board and VFD manual I have. Spindle is 2.2k 220v 10amp.

    Any help would be appreciated.
    Thanks, Aaron.
    The relay is just a switch and requires no power if connected correctly to turn the VFD Drive 0n /0ff so the 5v at you Board just turns 0n /0ff the Relay the output of the Relay will have no voltage this connects to the VFD FWD / XGND

    For speed control you will need the 0-10v Analog output connection too VII /GND

    So use relay on your Breakout Board that is used for the Spindle 0n / 0ff connection for your axis problem you can use an Axis splitter 2:1 you can get one or whatever you need from CNC4PC it is a part number C88
    Mactec54

Similar Threads

  1. How do alternative energy sources work?
    By taichinhhanaHN in forum Environmental / Alternate Energy
    Replies: 13
    Last Post: 09-12-2021, 12:56 PM
  2. Replies: 3
    Last Post: 06-01-2020, 09:40 AM
  3. Replies: 2
    Last Post: 03-16-2017, 02:16 PM
  4. Spindle relay not working in Mach 3
    By Marcin81 in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 7
    Last Post: 04-01-2013, 08:07 PM
  5. Mach 2 alternative?
    By NickLatech in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 53
    Last Post: 12-22-2005, 02:42 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •