562,487 active members*
3,673 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Cincinnati CNC > Looking for Sabre 1000 VFS5 TL file?
Results 1 to 5 of 5
  1. #1

    Join Date
    Oct 2019
    Posts
    4

    Looking for Sabre 1000 VFS5 TL file?

    Looking for a known good spindle TL file for the 8k spindle in a sabre 1000.

    New-to-me machine looks to have some funky/garbage values after a 3k mile road trip.

    I've tried to hack together a working file from a few TL files I've found online and the existing values on the machine but haven't had luck with that.

    Figured a known-good file would be a better place to start.

    Thank you!

  2. #2
    Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    173

    Re: Looking for Sabre 1000 VFS5 TL file?

    See if this will help. The Dallas Realtime Chip held the User Settings and the VFS5 Drive Program. You may need to have this drive serviced
    by someone like Kilroy of Fives-Hebron who has the correct files to load onto a new module after cleaning and servicing the drive.
    Replacing old capacitors, etc...

  3. #3

    Join Date
    Oct 2019
    Posts
    4

    Re: Looking for Sabre 1000 VFS5 TL file?

    Quote Originally Posted by gwood View Post
    See if this will help. The Dallas Realtime Chip held the User Settings and the VFS5 Drive Program. You may need to have this drive serviced
    by someone like Kilroy of Fives-Hebron who has the correct files to load onto a new module after cleaning and servicing the drive.
    Replacing old capacitors, etc...
    Thank you sir! that was some more good info on there.

    I've combined that information in addition to the spindle addendum and have built a TL file. The spindle/vfs unit accepts the TL without error (after many attempts for different values.)

    After successfully transmitting the TL file upon 'EN' command or 'enable' button in motionlink I receive an ERR 18 bad TL file.

    It looks like most/all variables have bad values stored in the VFS5 unit. I'm able to load/change seemingly all of them but I clearly don't have all the config values. a `DUMP` returns that the unit is locked (as expected)

    I have requests out to fives & Kilroy for load/service - waiting to hear back there.

    Different than others where the values seem to not stay - once I set one of the parameters/variables they persist over power cycles and no power times (at least over the last week of debugging)

    attached screenshot shows some of the values on the drive before changing them.

    Original TL file that came of the the spindle

    Code:
    ;TL  VFS5 v1.0.3bC
    ;
    MOTOR = Q%wr=510±?2;"û6»"»3»c»&÷B¿rû"ÿvû&•cÿÿcŸrÿbÿ2»6¸¿s»#Ù#uÿ3³sÿ]U]gwuwUYEWTXwõU]¹C0ùQ
    ;
    AMPS     = 55
    VOLTS    = 759
    ;
    ;
    ;UNITS:
    ;
    INUM     = 1679098879
    IDEN     = 3211381
    VNUM     = 1612001239
    VDEN     = 1880162355
    ;
    ;
    ;TUNING VARIABLES:
    ;
    KP       = -14383
    KPROP    = 4765
    KV       = 18201
    KVI      = 1017
    LPF      = 1
    LPFHZ    = 629
    ;
    ;
    ;PROTECTED VARIABLES:
    ;
    AMPS     = 55
    ANGLD    = 4115
    BSLIP    = 10067
    FOLDD    = -19973
    FOLDR    = 1617
    FOLDT    = 305
    IBASE    = 43
    ICONT    = 3
    IMAX     = 8
    IND      = 1
    IZERO    = 2
    MADV     = 0
    MANG     = 189
    MSLIP    = 0
    POLES    = 4881
    RDRES    = 4
    SGOOSE   = 4
    SLOPE    = 5115
    VADVTBL  = 121929474
    VBASE    = 1033997546
    VMAX     = 1306118496
    VOLTS    = 759
    
    
    ERR 208 'C12'                        INTERNAL
    cobbled together TL file that loads successfully
    Code:
    ;TL  VFS5 v1.0.3bC
    ;
    MOTOR = V-2604A
    ;
    AMPS     = 55
    VOLTS    = 230
    ;
    ;
    ;UNITS:
    ;
    ;PNUM = 1;err 59 not w/rotary
    ;PDEN = 1;err 59 not w/rotary
    VNUM = 44739
    VDEN = 10
    ANUM = 4474
    ADEN = 1000
    INUM = 4095
    IDEN = 100
    PXNUM = 1
    PXDEN = 1
    VXNUM = 131070
    VXDEN = 10
    ;
    ;
    ;TUNING VARIABLES:
    ;
    ABAUD = 0
    ACC = 100000
    BAUD = 9600
    CAP = 0
    CAPDIR = 1
    CLAMP = 0
    DEC = 4500
    DEP = 0
    DIR = 1
    DTIMER = 15000
    ECHO = 1
    EXTDX = 0
    EXTLOOP = 0
    FAULT = 0
    GATEMODE = 0
    GEAR = 0
    GEARI = 4096
    GEARIC = 2048
    GEARIO = 4096
    GEARO = 12000
    GEAROC = 27000
    GEAROO = 12000
    GIMAGF = 7735
    ;ILIM = 100 ; err 84 out of bounds
    IMAG = 18
    KC = 200
    KP = 2000
    KPROP = 5000
    KV = 7705
    KVI = 2500
    LOAD = 1
    LPF = 1
    LPFHZ = 100
    MONITOR = 0
    MORNT = 4
    MSG = 1
    MTIMER = 120000
    MULTI = 1
    PECLAMP = 100
    PEMAX = 32767
    PEXT = 0
    PFB = 0
    PL = 0
    PLIM = 0
    PMAX = 2000000000
    PMIN = 2000000000
    ;PORNT = 0 ;err 59 not w/rotary
    PROMPT = 1
    PROP = 0
    ;PROTARY = 409600000 ;err 59 not w/rotary
    RAMP = 1
    REG = 0
    REGKHZ = 1000
    ROTARY = 1
    SCKSUM = 0
    SCRV = 1
    SLIPLIM = 55555555
    SS = 0
    STATMODE = 0
    TQ = 0
    TRC = 0
    TROTOR = 75
    VDEFAULT = 200
    VOFF = 0
    VORNT = 500
    VOSPD = 11000
    VUP = 15
    VUPH = 15
    VXAVGS = 1
    VXDENC = 1111
    VXDENO = 10
    VXNUMC = 65535000
    VXNUMO = 131070
    VZR = 5
    WATCH = 0
    WTIME = 1000
    ZERO = 0
    ;
    ;
    ;PROTECTED VARIABLES:
    ;
    AMPS     = 55
    ANGLD    = 0
    BSLIP    = 7650
    FOLDD    = 100
    FOLDR    = 900
    FOLDT    = 200
    IBASE    = 98
    ICONT    = 45
    IMAX     = 67
    IND      = 1
    IZERO    = 25
    MADV     = 0
    MANG     = 165
    MSLIP    = 0
    POLES    = 512
    SGOOSE   = 0
    SLOPE    = 41
    VADVTBL  = 12500
    VBASE    = 1500
    VMAX     = 12000
    VOLTS    = 230
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails 2022-10-03_18h35_55.jpg  

  4. #4
    Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    173

    Re: Looking for Sabre 1000 VFS5 TL file?

    Attached Saber files, don't know what gear ration or Max RPM. The Rectangular block had the Tag for what was to be loaded.
    Attached Files Attached Files

  5. #5

    Join Date
    Oct 2019
    Posts
    4

    Re: Looking for Sabre 1000 VFS5 TL file?

    Quote Originally Posted by gwood View Post
    Attached Saber files, don't know what gear ration or Max RPM. The Rectangular block had the Tag for what was to be loaded.
    THANK YOU SO MUCH, this is INCREDIBLY helpful!!!

    I tried all kinds of ways back and forward with that info to get the spindle drive working but I'm still chasing seemingly bad values somewhere... That drive is off to Kilroy for them to take a look at it.

    In the meantime I acquired another VFS5. Works PERFECTLY in every way... except - it's off ~20 degrees for tool change, no problem, easy fix...

    Except it just won't connect in motionlink. same cable & computer as the other one that was communicating without issue. It's never detected with either speed option. Any troubleshooting steps to get a VFS5 to connect? Nothing stood out in the VFS5 manual for motionlink connection problems.

Similar Threads

  1. cincinnati milacron sabre 1000 Parameters file required
    By ZAIN-UL-ABEDIN in forum Cincinnati CNC
    Replies: 5
    Last Post: 11-04-2020, 05:10 PM
  2. Need help! Cincinati sabre 1000
    By ahmedabdelhafez in forum Cincinnati CNC
    Replies: 2
    Last Post: 04-10-2019, 12:39 PM
  3. Cincinnati Milacron Sabre 750 , VFS5 problem
    By hotrunner in forum Cincinnati CNC
    Replies: 9
    Last Post: 05-10-2016, 09:53 PM
  4. Help on Cincinnati Sabre 1000
    By alexanderrt in forum Hard / High Speed Machining
    Replies: 0
    Last Post: 03-01-2006, 05:30 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •