547,633 active members*
1,803 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Join Date
    Sep 2020
    Posts
    3

    Mazak M23B - will not boot since shutdown

    Hi guys, hope someone with Mazatrol M32B or Mitsi Meldas M320V can help me out!?

    We have a Mazak VTC-16 - on Monday morning when it was powered up, the CRT display was blank and the spindle/feed displays showed zeros.

    The control cards had the following LED's:

    MC712 - LED 1 (Red) - lit briefly on startup
    LED 2 (Green) - OFF
    LED 3 (Green) - Flashing

    MC161 - D. AL (Red) = ON
    LED 1(Red) = ON
    LED 2 (Green) = ON
    LED 3 (Green) = ON
    WDOG (Red) = OFF
    D. WD (Red) = ON

    I have read of many other failures in the same state, and mostly people had found that re-initialising the control would get the controller to boot again.

    I have tried to initialise, both with 1,3 & 5 and 1 & 3 dip switches on on the MC161, but neither method has any effect.

    I spoke to Mazak service, but the engineer sounded like he was reading the same troubleshooting guide that I was. He told me he thought it was the MC712 at fault as the MC161 was just a processor for i/o - but I think he got them muddled up. My documentation says that the MC161 is the main processor?

    Mazak have suggested replacing the MC712 and MC161. My gut feeling is it is a faulty MC161, but are there any further tests I can do to rule anything else out?

    I have checked the voltages at the PSU and they are all in tolerance.

    Is there a minimum amount of cards I can boot with in the rack, to eliminate any other faults? Should the control boot with the MC435 memory module removed, to rule out any problems with that?

    Any help with this control would be much appreciated - unfortunately this is the only M32B control we have, so we can't test these parts elsewhere.

    Thanks!

  2. #2
    Member
    Join Date
    Nov 2020
    Posts
    13

    Re: Mazak M23B - will not boot since shutdown

    MC161 is main CPU. you are correct.

    Anyway, what do u get when you power up, after you see MELDS... u get what warninig, or error? Do you get black screen?

  3. #3
    Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    2

    Re: Mazak M23B - will not boot since shutdown

    Quote Originally Posted by amh82 View Post
    Hi guys, hope someone with Mazatrol M32B or Mitsi Meldas M320V can help me out!?

    We have a Mazak VTC-16 - on Monday morning when it was powered up, the CRT display was blank and the spindle/feed displays showed zeros.

    The control cards had the following LED's:

    MC712 - LED 1 (Red) - lit briefly on startup
    LED 2 (Green) - OFF
    LED 3 (Green) - Flashing

    MC161 - D. AL (Red) = ON
    LED 1(Red) = ON
    LED 2 (Green) = ON
    LED 3 (Green) = ON
    WDOG (Red) = OFF
    D. WD (Red) = ON

    I have read of many other failures in the same state, and mostly people had found that re-initialising the control would get the controller to boot again.

    I have tried to initialise, both with 1,3 & 5 and 1 & 3 dip switches on on the MC161, but neither method has any effect.

    I spoke to Mazak service, but the engineer sounded like he was reading the same troubleshooting guide that I was. He told me he thought it was the MC712 at fault as the MC161 was just a processor for i/o - but I think he got them muddled up. My documentation says that the MC161 is the main processor?

    Mazak have suggested replacing the MC712 and MC161. My gut feeling is it is a faulty MC161, but are there any further tests I can do to rule anything else out?

    I have checked the voltages at the PSU and they are all in tolerance.

    Is there a minimum amount of cards I can boot with in the rack, to eliminate any other faults? Should the control boot with the MC435 memory module removed, to rule out any problems with that?

    Any help with this control would be much appreciated - unfortunately this is the only M32B control we have, so we can't test these parts elsewhere.

    Thanks!
    Hello, I'm having the same problem with my my Mazak M-32, did you ever find the solution? Mazak told me to call Mits. Mits told me to go through the re-initializing process with the switches but that didn't fix it. Calling them back this morning.
    Thanks

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 08-25-2020, 08:15 PM
  2. Mazak M32: Check sum error before boot
    By nappyjim in forum Mazak, Mitsubishi, Mazatrol
    Replies: 2
    Last Post: 04-26-2015, 09:12 PM
  3. Mazak won't boot up
    By tekna in forum Australia, New Zealand Club House
    Replies: 2
    Last Post: 03-31-2009, 10:13 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •