550,247 active members*
2,987 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > Fanuc > Re enter parameters for FANUC 15 M control
Page 1 of 2 12
Results 1 to 20 of 22
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Re enter parameters for FANUC 15 M control

    Hello, this is my first post. I have a problem with my FANUC 15M controller, I lost all my controller parameters and now I need to re enter them. I have a hard copy by am not sure how to enter them into the controller. a IPL screen comes up with a couple of options but I am unsure where to go from there.

    Cheers, Ian.

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1266
    Do you have the parameters in a file, so you can use a computer?
    I can fax/email you the procedure if you do. If not, it will take longer but I can still help.
    Bill Peiman, President
    Tulip Electronics Inc.
    2065 Conservation Road
    Campbellville,On L0P 1B0
    Canada
    P (905)854-6668
    F (905)854-6669

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Smile Backup File

    Hello Bill and thanks for your reply. I don't have it in a file, its currently on a roll printout, but will type it into some type of format, I think .txt file might do? If you have any thoughts about that, I'd love to hear them. Also if you could email the info on how to transfer them to them machine, that would be great. Cheers, Ian.

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1266
    If you re-enter the parameters by hand, you must input the passwords:
    23678625- enter
    37264699 -enter
    19261161 -enter
    enter the number of axes (param 9000)
    now enter your options in hexadecimal.
    then exit IPL and enter you parameters followed by PC parameters.
    It may be worth your while to phone me at some point (I live here)
    Bill

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Smile Fanuc 15M Parameters

    Thanks Bill, I might try and ring you sometime, I live in New Zealand so I'll have to work out the time difference. Another question though, how do I actually enter the passwords and parameters. From the IPL menu, do I have to select on of the options, is it SET FILE, or FILE, or SETTINGS, do I just enter them directly at the curser prompt? Sorry to sound dump! I am very greatful for your help. Cheers, Ian.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1266
    I understand New Zealand (have customers there). Turn the control on pressing 7 and 9. when you are in the ipl screen enter 99 , press INPUT,enter the first 8 digit group and press INPUT, next group and press INPUT, last group
    and press INPUT. The screen should now show:
    SYSTEM GENERATE
    CHECK SYSTEM LABEL :PASS
    AXIS ?
    now enter # of axes (param 9000) and press INPUT; you will see:
    OPTION 01 ? this is param 9100 : enter in hexadecimal and press INPUT
    OPTION 02 ? this is param 9101 : enter in hexadecimal and press INPUT
    etc. If you make a mistake, you must start all over.
    Bill

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Smile Fanuc 15 Parameters

    Thanks for that Bill, I'll try is and let you know how I go. Thanks for your help. Cheers, Ian.

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Smile Fanuc 15 Parameters

    Hello Bill, it worked! Thanks for your help. I have not entered all of the parameters yet, I will try to down load them to the controller instead of entering them directly. I have a hard copy, so do I type it in as per the printout? Thanks for all your time. Cheers, Ian.

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1266
    The manuals will tell you the file format; if you load via the serial port, you don't have to enter the password for the options (different procedure). Also, don't bother with parameters that are zero- that's the default.
    Bill

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Fanuc 15 Parameters

    Hello Bill, I entered the rest of the parameters upto 9000. On my hard copy there were some 10000 parameters, but am not sure where to enter them. I enetered 4 axis into 9000. I have a fouth axis a brought a while ago, but have never used it, there is a servo drive in the cabinet but I don't have the 4th axis plugged in, so now it comes up with a SV015 and SV023 errors because it's not plugged in. Is there a parameter I can adjust to turn it off when it's not being used? I tried to adjust 9000, but is says that its locked. Any thoughts. Thanks for your help. Ian.

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1266
    the 10000+ params are the pitch error comp.
    there are two ways.
    1: Turn the control on pressing - and . ; when you are in the IPL screen enter 99 , press INPUT,enter the first 8 digit group and press INPUT, next group and press INPUT, last group
    and press INPUT. The screen should now show:
    SYSTEM GENERATE
    CHECK SYSTEM LABEL :PASS
    AXIS ?
    now enter 3 (param 9000) and press INPUT; you will see:
    OPTION 01 ? this is param 9100 : enter in hexadecimal and press INPUT
    OPTION 02 ? this is param 9101 : enter in hexadecimal and press INPUT
    etc. If you make a mistake, you must start all over.
    You may not have to reenter the params.
    2: save the params to a computer. Change the option or # of axes (P9000) and save in text format.
    Press "SETTING" soft key twice. This will give you the SETTINGS(SETTINGS) SCREEN.Press "PAGE UP" on the MDI keypad. This will bring up the 8000 parameter on the screen. Press "1" on the MDI keypad.
    Press soft key "ON:1". This turns ON all of the bits in the 8000 parameter, allowing the control to accept the options without a password.
    Press "LEFT ARROW" soft key and then press "SERVICE" soft key.
    Read the changed param file in. Turn the control off and on.
    Bill

  12. #12
    Registered
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    7

    Smile Fanuc 15M Parameters

    Hi Bill, that worked a treat. I still have a few small problems which I think I can sort? One thing I'm not sure on is the Pulse Handle doesn't seem to work, is this likely to be a parameter issue. Thanks Bill for all your help. Cheers, Ian.

  13. #13
    Registered
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1266
    GREAT. MAYBE REGULAR PARAMS OR COULD BE PC-PARAMS (KEEPRELAYS?)
    Bill

  14. #14
    Registered
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    6

    Required optionparameter detail

    hi guys i have MITSUI SEIKI VMC FANUC 15M with 5-axis. I want to convert it in to the 3-axis . i have entered 3 in 9000 but some other option bit also i have to change but i dont know.so plz advise me how i can do that & also give me the detail of option parameter.

  15. #15
    Registered
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    816
    In my FANUC CNC build, I am just now starting to work on a basic paramater list for my 15-MA, so that it can be entered when I start the setup of my machine.

    I would like someone to send me their Parameter list for their 15-MA control.

    I need the following parameters:

    0000-0102

    1000-1031

    1220-1260

    1400-1430

    1600-1632

    1800-1900

    2000-2900

    all of their 5000 and 6000 series parameters

    There do not appear to be any 3000 and 4000 series numbered parameters.

    Also Particlularly interested in setting up the 5600 series spindle parameters.

    Greg

  16. #16
    Registered
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    6
    Quote Originally Posted by gbowne1 View Post
    In my FANUC CNC build, I am just now starting to work on a basic paramater list for my 15-MA, so that it can be entered when I start the setup of my machine.

    I would like someone to send me their Parameter list for their 15-MA control.

    I need the following parameters:

    0000-0102

    1000-1031

    1220-1260

    1400-1430

    1600-1632

    1800-1900

    2000-2900

    all of their 5000 and 6000 series parameters

    There do not appear to be any 3000 and 4000 series numbered parameters.

    Also Particlularly interested in setting up the 5600 series spindle parameters.

    Greg

    which machine ?

  17. #17
    Registered
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    816
    Well, the parameters do not need to be from any specific machine, except that I would prefer parameters come from a 15M rather than a 15T.

    I can customize them as I need them. I just need something to get started with.

    Greg

  18. #18
    Registered
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    6
    Quote Originally Posted by vivek patel View Post
    which machine ?
    send me ur email id

  19. #19
    Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    60

    Re: Re enter parameters for FANUC 15 M control

    Good
    Thanks
    Jorge B.
    jorbercnc.com

  20. #20

    Join Date
    Sep 2021
    Posts
    13

    Re: Re enter parameters for FANUC 15 M control

    Quote Originally Posted by memoryman View Post
    Do you have the parameters in a file, so you can use a computer?
    I can fax/email you the procedure if you do. If not, it will take longer but I can still help.
    Bill Peiman, President
    Tulip Electronics Inc.
    2065 Conservation Road
    Campbellville,On L0P 1B0
    Canada
    P (905)854-6668
    F (905)854-6669
    Dear Sir.
    I got same problem.
    Please sent the procedure help me via my address email: vanthuongvimaru93@gmail.com.


    I am very grateful with your help.

    Best Regards.

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. fanuc ot-a pmc parameters wont enter
    By Delw in forum Fanuc
    Replies: 9
    Last Post: 10-28-2021, 10:03 AM
  2. Replies: 3
    Last Post: 10-22-2020, 09:20 PM
  3. FANUC 15M Parameters 9000 how to enter?
    By posedi in forum Fanuc
    Replies: 32
    Last Post: 09-26-2020, 01:24 PM
  4. Replies: 6
    Last Post: 10-29-2012, 11:18 PM
  5. how to enter service parameters?
    By sem in forum Fadal
    Replies: 1
    Last Post: 02-02-2007, 07:22 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •