547,049 active members*
2,157 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Events, Product Announcements Etc > Want To Buy...Need help! > seek adive,plz help:Is used inducitve displacement senor worhty to buy?
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Join Date
    Nov 2020
    Posts
    2

    seek adive,plz help:Is used inducitve displacement senor worhty to buy?

    I want to build a very precise motion system(based on hydro/aerostatic rail),it;s a DIY project with serious budget constrain.
    So I want buy a cheap system to measure parallelism of motion stages,Those sensor should be able to pick up at least 0.1u displacement.
    My project still in the planning stage,I can't afford laser interferometer for such measurement.
    After some googling I believe inductive displacement senor can fit my need.

    system I intent to buy are used tesa or mahr inducitve displacement senor stsyem:
    tesa tt 20 with a plunge typpe sensor cost 500-600 usd
    or
    mahr
    c1298m+ plunge type sensor around 1000used
    or
    mahr millitron 1202+ 1302 prob 600usd
    I'm very new to this kind of high preicsion metrology devices,any advice would be welcomed

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    701

    Re: seek adive,plz help:Is used inducitve displacement senor worhty to buy?

    Dont forget the cost of the signal conditioning and instrumentation. Especially if your buying used, you should look for a system thats going to give you the data in the form you need it in. Finding a used sensor that requires expensive or proprietary signal conditioning could force you to buy new, and expensive, electronics.
    Halfnutz

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

  3. #3

    Join Date
    Nov 2020
    Posts
    2

    Re: seek adive,plz help:Is used inducitve displacement senor worhty to buy?

    thanks for u advice.
    numerical data telling me how stage deviate form center line or top/bottom reference surface should be enough for this job?New seneor its not that expenseive 3-500each.if I want to repalce them
    What my ture conceren is the sensor signal amplifier,will they distor incomming signal give me alse positive or genative reading

Similar Threads

  1. Displacement of contour
    By Jammes in forum Multicam Machines
    Replies: 3
    Last Post: 04-13-2016, 11:47 PM
  2. 0M control displacement issue
    By botha.y in forum Fanuc
    Replies: 4
    Last Post: 06-27-2012, 02:53 PM
  3. SimulationXpress Displacement (mm)
    By suzukirmz in forum Solidworks
    Replies: 2
    Last Post: 07-13-2009, 10:34 AM
  4. New Member Seek Opinions on What Tools I Should Buy
    By jonblack in forum Benchtop Machines
    Replies: 16
    Last Post: 03-31-2006, 11:18 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •