587,006 active members*
3,009 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0

    Shaking Problem On My Laser Machine

    Hello
    I just bought this Laser/Engraving Machine
    I used 2 days and everything was perfect
    Today when it was cutting it started to shake when the Y axis try to move.
    Its not moving at all.

    here is the problem in the video on the link

    http://img20.imageshack.us/img20/981...lonhwpcydv.mp4

    please help me

  2. #2
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    155
    Belt too tight or too loose?

    IIRC, it should only move up and down 10-20mm.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0
    belt is little bit loose but machine arrived like this to me.I mean for 2 days it was working in this situation thats why Im not sure about belt.
    Im suspicious about drivers but Im not sure

  4. #4
    Can't tell much from the video but my best guess would be the belts jumping teeth, if not then I'd suspect a driver card. If possible switch the X & Y driver cards round to test if the same problem occurs. If it swaps from X to Y then its likely a card or a stepper, if it doesn't then it's the belt jumping.
    Tension looks ok, flatbeds do tend to have a bit more slack due to the length of the belt but my second best guess would be a physical blockage jamming the gantry causing the belt to jump.

    best wishes

    Dave

  5. #5
    On second look, i'd look at the gantry angle, if the belt has jumped then it will be trying to pull the gantry along at a crab angle.

    best wishes

    Dave

  6. #6
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0
    Quote Originally Posted by Exsecratio View Post
    On second look, i'd look at the gantry angle, if the belt has jumped then it will be trying to pull the gantry along at a crab angle.

    best wishes

    Dave
    Hello Dave
    I very glad about your message. Im thinking about the driver problem because when I tried to move the x and y axis with my hand without turn on the machine it works ok to backward to forward but when I try to do the same process with the arrows on the panel Y axis start to shake and do go anywhere . I guess some of the cables plug out from its of place or completly Y axis driver has a problem tomorrow I will check out the cables on the Driver

  7. #7
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    390
    What type of motors are being used? Steppers or servos?

  8. #8
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0
    Quote Originally Posted by amishx64 View Post
    What type of motors are being used? Steppers or servos?
    its steppers

  9. #9
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0
    day 2 still I couldnt solve the problem.
    I check the cables on step motor driver the cable seem ok and the green light is on I couldnt solve the problem

  10. #10
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    251
    Normally if one wire it not connected properly to a stepper the stepper will judder instead of run. Take the belt off and check if the stepper moved smoothly then try to load it up a bit using your fingers.

  11. #11
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0
    Quote Originally Posted by epilotdk View Post
    Normally if one wire it not connected properly to a stepper the stepper will judder instead of run. Take the belt off and check if the stepper moved smoothly then try to load it up a bit using your fingers.
    i can easily move Y axis with my finger manually but when i try to make it with control panel it gets mad start to shake and go forward and backward it seem like it takes forward signal then immediatly backward signal

  12. #12
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    390
    Quote Originally Posted by epilotdk View Post
    Normally if one wire it not connected properly to a stepper the stepper will judder instead of run. Take the belt off and check if the stepper moved smoothly then try to load it up a bit using your fingers.
    I was going to say the exact same thing. Do a continuity test from motor to control board and then a resistance test across the individual leads to each coil while disconnected from the driver.

  13. #13
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    115

    belt shaking problem

    belt shaking problem may have two reason
    one is stepper motor
    the other problem may because of the motor basement
    so whats material of your motor basement? platic or how many mm thickness metal material?


    tina from gweike laser
    email: [email protected]
    MSN: [email protected]
    SKYPE: lysunshine521

  14. #14
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    0
    I solved the problem.The problem was from the cable of the Y axis I changed it and everything was solved.
    Thank you all for your support

  15. #15
    Join Date
    Apr 2024
    Posts
    1

    Re: Shaking Problem On My Laser Machine

    My laser machine also start shaking, finally I get a workaround.

    Before switch on laser machine, connect laptop/pc first. Open the cutting tool application (set it to last working configurations)
    Then switch-on the laser machine.
    As soon as we switch-on laser machine it expect some initial commands and if laptop is not connected, machine will not receive initial commands and start misbehaving or shaking.

    Also let me know if this work for others.

Similar Threads

  1. Problem with my laser engraving cutting machine JZDQ-9060E type
    By almamy in forum Laser Engraving / Cutting Machine General Topics
    Replies: 4
    Last Post: 01-16-2013, 04:37 AM
  2. Optiray Laser marking 150W machine problem
    By mecanicu in forum Laser Engraving / Cutting Machine General Topics
    Replies: 4
    Last Post: 10-17-2012, 07:10 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 05-17-2012, 02:29 AM
  4. Has anyone experienced the Shaking?
    By Field Worker in forum Excitech routers
    Replies: 4
    Last Post: 01-25-2009, 06:59 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •