509,685 active members
3,733 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > PlanetCNC > Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Moderator PlanetCNC's Avatar
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    399

    Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG

    To read blog on this topic, follow this link: https://planet-cnc.com/using-increme...c-controllers/



  2. #2

    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    3

    Re: Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG

    Dobrý den,
    Prosím o radu co vše si mám po?ídit a zajistit proto aby jsem mohl používat siichronizaci v?etena u soustruhu? Mám MK3/9 ?ídící desku, v?etenový motor je asynchronní motor 11kW , mám koupen frekven?ní m?ni? 15KW.

    Ptám se co dalšího musím po?ídit a jak to konstruk?n? provést a zapojit aby bylo možné synchronizovat v?eteno a otá?ky a k tomu i posuvy suportu ?
    D?kuji p?edem za odpov?? Zden?k Lang

    Hello,
    Please advise what all I need to do to ensure that I can use the sychronization of the spindle at the lathe? I have a MK3 / 9 control board, a spindle motor is an asynchronous 11kW motor, I have bought a 15KW frequency inverter.

    Do I ask what else to do and how to construct and engage it in order to synchronize the spindle and the speed and also the support shifts?
    Thanks in advance for the answer Zden?k Lang

  3. #3
    Registered
    Join Date
    May 2008
    Posts
    214

    Re: Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG


  4. #4

    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    3

    Re: Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG

    Quote Originally Posted by blowlamp View Post

    This link is inoperative

    This link is inoperative.

    I was only looking at this,

    https://planet-cnc.com/controlling-s...-output-board/

    but this does not solve the wiring and the spindle positioning fonging instructions

  5. #5
    Registered
    Join Date
    May 2008
    Posts
    214

    Re: Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG

    Quote Originally Posted by Zdeny View Post
    This link is inoperative

    This link is inoperative.

    I was only looking at this,

    https://planet-cnc.com/controlling-s...-output-board/

    but this does not solve the wiring and the spindle positioning fonging instructions


    Try again here.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Oct 2017
    Posts
    28

    Re: Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG

    Hi.
    I can’t understand which pin IDX?
    i have an encoder (https://ru.aliexpress.com/item/32725...chweb201603_52)
    Looks like he doesn't have this pin.
    I can’t find an example of an encoder with such a pin in shop
    If I bought the wrong model, can I ask for an example of the correct model?

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Oct 2017
    Posts
    28

    Re: Spindle synchronisation with PlanetCNC TNG

    By asking questions to the manufacturer, I was able to connect this encoder.
    My connection technique:
    1) for safety, I conducted all experiments without connected mechanics
    2)we will set the necessary speed along the axes (example for x axis).

    You need to understand that this speed is limiting for the axis.Speed is set in mm / min (in the example it is 50), revolutions are set in revolutions / min.
    it follows that if you apply G33 X10 K1,then the maximum possible spindle speed is 50 rpm.
    it follows that if you apply G33 X10 K0.5,then the maximum possible spindle speed is 100 rpm(axis will go 10mm).
    3)Check with the arrows that your X axis rotates.
    4) Now at the command prompt type s50 confirm by entering (The system goes into pause mode, switch it back to the stop state "square button".I do not understand why this does not happen automatically, but this is a question for the developers.)
    5) Now at the command prompt type G33 X10 K1 confirm by entering.Here a little incomprehensible situation is the inadequacy of turning on the spindle and changing its speed. If the spindle is not turned on and there is no speed on the screen, turn it on with the spindle power button.If the stepper motor rotates, then everything is fine.
    6) Turn off all power and then connect the encoder.

    7) Please go to File/Settings/User Interface/Speed/Spindle -> Enable option "From Encoder".Make other settings in TNG.

    8) Turn the encoder the speed on the screen should change. If so everything is okay

Similar Threads

  1. PlanetCNC DIY Controllers and TNG
    By ccandiotes in forum PlanetCNC
    Replies: 4
    Last Post: 08-01-2017, 10:28 AM
  2. PlanetCNC is on CNCZONE!!
    By PlanetCNC in forum PlanetCNC
    Replies: 0
    Last Post: 03-07-2017, 12:01 PM
  3. G02/G03 Synchronisation problem
    By msrhad in forum General Metalwork Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-16-2016, 06:31 AM
  4. Kflop vs PlanetCNC USB motion controller
    By isvflorin in forum Dynomotion/Kflop/Kanalog
    Replies: 16
    Last Post: 08-21-2015, 07:03 PM
  5. Tsugami - main/back spindle rotation phase synchronisation control
    By Deco_2000 in forum CNC Swiss Screw Machines
    Replies: 2
    Last Post: 07-15-2015, 01:39 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •