501,832 active members
7,112 visitors online
Register for free
Login
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    0

    FADAL 4020 Z-AXIS WON'T GO!

    My fadal 4020, which has been running fine has quit moving in Z in programs. Z axis works fine in jog, and in TC,1 tool change. I can't get it to do anything in MDI or several pgms that have been running fine. Any advice would be greatly appreciated

    Tracypfab

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    181
    It could be the 1030 board...give me a call if you'd like me to help you out over the phone. (818) 678-9456
    Need help with your Fadal? Send me a message or visit www.TheFadalParts.com. We have over 25 years of experience at Fadal and offer FREE TECHNICAL SUPPORT OVER THE PHONE!

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    0

    z axis

    I would first try and power down,then pull the z axis card out and reseat it.if that does not work try and zero out the memory on the cpu.Remember the write down the backlash and parameter settings,and back up the programs+tool offsets.also send atc to tool one and save anything else you want because it will be gone.go to diagnostics-controler-spacebar-#5 zero memory hit y 2 times then power down and wait 30 sec. then power up and put parameters+bl back then give command SETTO to rest atc tool1.this is a odd issue and may be from a corrupt file,i have not seen this yet.one more thing check the parameters and see if the axis setting is set for x,y,z.and not something else.if the rest does not work you may wany to swap axis control cards with another axis,be sure to move the jumpers.

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    0

    Z-AXIS FOLLOW UP

    No luck yet. Have tried zeroing memory, remove & reinstall z-axis ctl card, remove & reinstall 1030 card. Nothing. I have a tech that should be here sometime today.
    Thanks for your support.

Similar Threads

  1. 4th Axis for Fadal 4020
    By Fudd in forum Fadal
    Replies: 13
    Last Post: 07-23-2012, 09:49 PM
  2. Fadal 4020 Z axis motor overheat
    By dmac88 in forum Fadal
    Replies: 3
    Last Post: 09-28-2009, 02:51 PM
  3. cutting round bar into hex on a 4th axis Fadal 4020
    By Michael82 in forum Mastercam
    Replies: 4
    Last Post: 05-25-2009, 03:59 AM
  4. Fadal 4020 Z axis tool change failure
    By ssurfview in forum Fadal
    Replies: 1
    Last Post: 05-15-2008, 12:48 PM
  5. Z axis Amplifier Fault on Fadal 4020
    By Fudd in forum Fadal
    Replies: 2
    Last Post: 08-29-2006, 11:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •