512,997 active members
2,772 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Kitamura > Trouble Setting parameters Yasnac I80
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    7

    Unhappy Trouble Setting parameters Yasnac I80

    I'm hoping someone out there can help. I have a motion problem with my machine and am trying to set parameters so I can see the actual spindle RPM to determine the problem, I'm also trying to turn off the spindle speed check bit to get around the ppoblem. Using the book as a reference I am turning on the parameter set mode. I then change the parameters and as the manual instructs I am turning off the power. After powering up I turn off the parameter change bit and the parameters appear to have been changed but do not actually change any function of the machine. Our service guy ran into the same problem trying to adjust for backlash. Kitamura has not been able to help and Yaskawa who now takes care of Yasnac service has not been able to help. Any input would be appreciated.

    Art

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    27

    FC200 Switch

    I know this is well over a year ago, but did you use the FC200 board's rotating switch (position 2) to allow for parameter setting? Once set, power down, rotate switch back to Zero (0) and reboot.

  3. #3
    Banned
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    239
    please give the drive number if possible the PCB number also

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    7
    If anybody else has this problem let me explain what we found out.

    Apparently these Yasnac Controls can get themselves into a state where the parameters change but they just don't register. We figured this out when we had the processor board replaced six months ago. I was down for 3 weeks. Yaskawa actually had the main chassis at thier facility and gave it a good to go and it still wouldn't work in my machine. I got a copy of the original parameters from Kitamura and input them by hand and still no luck. The errors varied but the machine never started. So that I would not need to manually input the parameters again we backed up the parameters and did yet another memory wipe. We then loaded the parameters via the serial port and the machine started right up. It also now takes parameter updates through the keypad. Don't ask me why, I don't know and Yaskawa can't explain it. So if you are one of the many shops that can't adjust backlash or other critical parameters, just try backing up the system parameters, do a memory wipe and reload the parameters using the serial port and you will probably be able to manually change parameters.

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    10

    Re: Trouble Setting parameters Yasnac I80

    Hi,
    I am Srikrish R from Tamilnadu, India. I have one used very old VMC machine with YASNAC i80M control. In that machine I lost all the parameters due to bad battery. I am unable to run the machine for the last 4 years. kindly send me the Option parameters from opm00. Please do the needful immediately. My email ID is : rsrikrish1984@gmail.com.

    - - - Updated - - -

    Hi,
    I am Srikrish R from Tamilnadu, India. I have one used very old VMC machine with YASNAC i80M control. In that machine I lost all the parameters due to bad battery. I am unable to run the machine for the last 4 years. kindly send me the Option parameters from opm00. Please do the needful immediately. My email ID is : rsrikrish1984@gmail.com.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    10

    Re: Trouble Setting parameters Yasnac I80

    Hi,
    I am Srikrish R from Tamilnadu, India. I have one used very old VMC machine with YASNAC i80M control. In that machine I lost all the parameters due to bad battery. I am unable to run the machine for the last 4 years. kindly send me the Option parameters from opm00. Please do the needful immediately. My email ID is : rsrikrish1984@gmail.com.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Mar 2018
    Posts
    39
    Hello Srikrish,
    did you get any success in this matter? Please replay me my mail id is vishalsojitra.dh@gmail.com

Similar Threads

  1. YASNAC 3000G Parameters help
    By stlwrksdesign in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 1
    Last Post: 04-16-2014, 11:34 PM
  2. Looking for parameters Yasnac LX2
    By END GAME in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 1
    Last Post: 08-17-2010, 04:12 PM
  3. Yasnac LX3 Parameters
    By j_love in forum Mori Seiki lathes
    Replies: 9
    Last Post: 04-27-2010, 08:19 AM
  4. MX-3 Yasnac Parameters
    By stude8 in forum Controller & Computer Solutions
    Replies: 5
    Last Post: 03-12-2009, 03:23 PM
  5. Acroloc Yasnac MX1 trouble
    By SANDR in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 3
    Last Post: 10-21-2008, 06:39 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •