510,073 active members
3,281 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Haas Mills > Haas 4015 Servo Brushless amplifier
Page 1 of 2 12
Results 1 to 12 of 15
  1. #1
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Posts
    925

    Haas 4015 Servo Brushless amplifier

    We have a Haas VF-0 Mill that fails on one axis, here are the photos:





    No part number at sight that I recognize, upon searching for the numbers etched on the PCB I found at ebay a similar looking amplifier that goes by the model 4015K-D but what is etched on the pcb is 32-4015E

    Is this the same unit?

    Thanks!


    Pablo
    ● Distribuidor Syil en Argentina ● "www.syil.com.ar" ●

  2. #2
    Gold Member
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    1800
    What part number is on the other ones that have not failed. Should be a parts list(equipped with) on the inside of the door with the part numbers. If you can't find it, get a smart amp that fits them all.

    Not much more we can tell you without knowing what year etc. You can also call Haas or a factory outlet and give hem the serial number and they can tell you every part that is on it. On most, if you are not using your 4th axis, you can swap that amp into it------Check them first.

    Mike
    Two Haas VF-2's, Haas HA5C, Haas HRT-9, Hardinge CHNC 1, Bother HS-300 Wire EDM, BobCAD V23, BobCAD V28

  3. #3
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Posts
    925
    Thanks Mike.

    Did not looked on the door and the other amplifiers have the same markings, will look on monday, we are currently using the 4th axis as replacement, but we need to use the 4th as well.

    What is a smart amp? does it replace brushless servo amplifiers?
    ● Distribuidor Syil en Argentina ● "www.syil.com.ar" ●

  4. #4
    Gold Member
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    1800
    Quote Originally Posted by PEU View Post
    Thanks Mike.

    Did not looked on the door and the other amplifiers have the same markings, will look on monday, we are currently using the 4th axis as replacement, but we need to use the 4th as well.

    What is a smart amp? does it replace brushless servo amplifiers?


    Yep, the Smart Amp is a replacement for any brushless servo amp. on any Haas machine. I have one in my old 96 VF-2 mill and then I picked up one to keep on the shelf for a spare. The only issue is that it will not work for a 4th axis drive that does both brush and brushless, or is just brush. The amp in my 4th axis slot is brush or brushless, but the machine is set up for brush.

    There is one on eBay now, but is a 45 amp one and not the 30 amp one. I think I would stick to the 30 amp.


    Mike
    Two Haas VF-2's, Haas HA5C, Haas HRT-9, Hardinge CHNC 1, Bother HS-300 Wire EDM, BobCAD V23, BobCAD V28

  5. #5
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Posts
    925
    Can't find it on ebay, do you still have the link?
    ● Distribuidor Syil en Argentina ● "www.syil.com.ar" ●

  6. #6
    Gold Member
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    1800
    Two Haas VF-2's, Haas HA5C, Haas HRT-9, Hardinge CHNC 1, Bother HS-300 Wire EDM, BobCAD V23, BobCAD V28

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    490
    Be sure to check the fuse located on the amp's circuit board. You'll need a multimeter (continuity check should do it).

    We had one go bad in a 1998 VF2, the fuse was popped although we only got about a day out of the new fuse. Ended up replacing it with the afore-mentioned smart-amp.

  8. #8
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Posts
    925
    Here are some photos of the machine and its tag to clarify things:





    What should I buy? does the smart amp is the choice?


    Pablo
    ● Distribuidor Syil en Argentina ● "www.syil.com.ar" ●

  9. #9
    Gold Member
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    1800
    This guy has three of them for sale. Offer him less and just get one of them.

    Mike

    Haas Brushless Servo Amplifier 4015K D 351231 | eBay
    Two Haas VF-2's, Haas HA5C, Haas HRT-9, Hardinge CHNC 1, Bother HS-300 Wire EDM, BobCAD V23, BobCAD V28

  10. #10
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Posts
    925
    thanks but he provides no warranty, I purchased an used fanuc power supply in the past and it failed when we installed and got full refund, will look for a seller with better after sale warranty.

    So for looking, any 4015K drive will do right?
    ● Distribuidor Syil en Argentina ● "www.syil.com.ar" ●

  11. #11
    Gold Member
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    1800
    Okay, I give up trying. Why not just call Haas.
    Two Haas VF-2's, Haas HA5C, Haas HRT-9, Hardinge CHNC 1, Bother HS-300 Wire EDM, BobCAD V23, BobCAD V28

  12. #12
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Posts
    925
    Easy, Haas here in Argentina wants 2200+tax for the drive.

    Thats why I ask here and you helped me a lot so far.
    ● Distribuidor Syil en Argentina ● "www.syil.com.ar" ●

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. Help w/ brushless amplifier
    By bbrodriguez in forum Servo Motors / Drives
    Replies: 6
    Last Post: 07-05-2012, 01:08 PM
  2. HAAS VF2 - Amplifier over Temperature Alarm
    By RcadMill in forum Servo Motors / Drives
    Replies: 1
    Last Post: 06-06-2012, 09:06 PM
  3. Replies: 12
    Last Post: 07-11-2010, 03:04 AM
  4. When did Haas go brushless
    By XYZ machine in forum Haas Mills
    Replies: 2
    Last Post: 11-21-2008, 03:06 AM
  5. CMC/EG&G brushless amplifier help
    By knightlord in forum Servo Motors / Drives
    Replies: 20
    Last Post: 07-18-2006, 04:45 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •