523,642 active members*
2,819 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > WoodWorking Machines > Commercial CNC Wood Routers > Gerber > Gerber Sabre Router table 408 - Z AXIS Error
Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Mar 2015
    Posts
    2

    Gerber Sabre Router table 408 - Z AXIS Error

    While troubleshooting a different (but possibly related issue which is 'randomly, during manual movement / orienting / running a job, the Z Axis slams down into the table'), I had removed the bit / tool, and after orienting, I move the spindle to the left (towards the keyboard..) and then with the boot fully lowered, moved the z down until it reaches the table. Once it makes contact, Z moves back up a tiny bit and throws error "Z AXIS".

    I have two identical tables and the other one does not freak out once it reaches the table surface. Unfortunately I do not have a 3rd table to verify that either behavior is normal and the manual does not list this error occurring in this manner. I would assume the z axis should be fine with making contact with the table while manually moving it using the keyboard.

    Also, when my error occurs, the AMP LED becomes lit on the top board of the Electrical Cabinet.

    Can anyone help me with this?

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Apr 2015
    Posts
    1

    Re: Gerber Sabre Router table 408 - Z AXIS Error

    Hey Cyprus, had a similar problem with my sabre 404. The dealer wanted to sell me a whole new z-motor assembly but it turned out to be a shot collar clamp on the z. If you take off the purple cover for the z-axis guts (behind the spindle) you can see if one or both of your collar clamps is slipping. You might be able to tighten the set screw if it's just become loose or if it's shot it's a $20 part. I have a huge spindle motor on my machine and I think it's more weight than it's meant to have, so this has happened twice in the last three years. I bought 6 collar clamps and keep them around so whenever it happens it's a five minute fix.

    Hope this helps!

Similar Threads

  1. Gerber Sabre 408 Y-Axis Leadscrew Issues
    By chrissm14 in forum Gerber
    Replies: 0
    Last Post: 12-10-2014, 07:19 PM
  2. X,Y,Z Axis Lead Screw for Gerber Sabre 408
    By samhui49 in forum General Off Topic Discussions
    Replies: 0
    Last Post: 04-10-2014, 12:22 AM
  3. Replies: 6
    Last Post: 05-22-2012, 12:54 AM
  4. z axis failure on Gerber Sabre 408
    By kris993tt in forum Commercial CNC Wood Routers
    Replies: 0
    Last Post: 11-23-2010, 08:34 AM
  5. CNC Gerber Sabre Router table 408
    By Router Lady in forum Canadian Club House
    Replies: 11
    Last Post: 10-05-2009, 05:17 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •