508,548 active members
3,498 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CNC Electronics > Hobbycnc (Products) > Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.
Page 1 of 2 12
Results 1 to 12 of 14
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    7

    Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    Hello!

    I new in CNC, Can someone help me with settings on Mach3 and 3040 CNC. When I connect this CNC to my computer and open Mach3 my CNC can move only on Z axis and Y axis. This machine with a parallel port, I use UC100 CNC motion controller for connecting to USB on my laptop Windows 10.

    Thank you for your help.

    Stan

  2. #2
    Banned
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    44

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    Hello Stan ,

    where are you located ? I am in Los Angeles.

    I can help you .

    you can contact me by my email .

    mah_ajami@yahoo.com

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    7

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    I'm in Brooklyn NY

  4. #4
    Gold Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    4866

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    What happens if you attach the leads from an axis that works to the X axis? If it comes to life, then it might be that your pin assignments are incorrect. If not, then you might have a bad cable or connection.
    Andrew Werby
    Website

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    7

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    yes, if I attach the leads to X-axis, X-axis work.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    7

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    I still need help. Please!

  7. #7
    Gold Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    4866

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    These machines often ship with incorrect information about which pin goes where. See if you can find a correct pin-out. If that's not the problem, you might have a bad cable, a bad connection, or a bad drive. None of these are particularly uncommon. Replacing the whole control system with something decent usually makes these machines work a lot better.
    Andrew Werby
    Website

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    7

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    Quote Originally Posted by awerby View Post
    These machines often ship with incorrect information about which pin goes where. See if you can find a correct pin-out. If that's not the problem, you might have a bad cable, a bad connection, or a bad drive. None of these are particularly uncommon. Replacing the whole control system with something decent usually makes these machines work a lot better.
    What control system do you recommend?

    Thank you.

  9. #9
    Gold Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    4866

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    The consensus choice around here is the Geckodrive G-540, which combines the functions of a breakout board and 4 drives: G540 4-Axis Motor Control | GeckoDrive . Give it a 48v power supply, mount it on a heatsink with a fan, and your machine will likely work a lot better.
    Andrew Werby
    Website

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1851

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    Quote Originally Posted by sts2710 View Post
    Hello!

    I new in CNC, Can someone help me with settings on Mach3 and 3040 CNC. When I connect this CNC to my computer and open Mach3 my CNC can move only on Z axis and Y axis. This machine with a parallel port, I use UC100 CNC motion controller for connecting to USB on my laptop Windows 10.
    Is it a REAL UC100 or a fake? There are a lot of fake ones on eBay, read this post:

    http://www.cnczone.com/forums/uccnc-...20228-cnc.html

    If your UC100 is real than you should have no problems with that. However, probably you need to follow the manuals. Download the UC100 manual from here:

    http://cncdrive.com/MC/UC100%20datas...rs%20guide.pdf

    ...but you also need the Mach3 manual to configure the pins. You must also know how your CNC is wired.

    Don't start buying drivers or other stuff before you are ABSOLUTELY sure that you must and before you actually identified the problem. It is most probably just a question of configuration or some wiring. Maybe the X step or enable signal is lose or broken.

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1851

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    Quote Originally Posted by awerby View Post
    The consensus choice around here is the Geckodrive G-540, which combines the functions of a breakout board and 4 drives: G540 4-Axis Motor Control | GeckoDrive . Give it a 48v power supply, mount it on a heatsink with a fan, and your machine will likely work a lot better.
    Why give him this advise at this stage? Also, what sort of "consensus" are you talking about? There are many alternatives to Gecko, but regardless of which, it is not time for him to decide on that right now. In which way would he be helped if he ripped out everything and replaced it with something new without knowing what is wrong? How do you know it is not a stepper that is broken, or just as simple as a lose wire?

  12. #12
    Registered
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1851

    Re: Need help with 3040 CNC & Mach3 Settings.

    Quote Originally Posted by sts2710 View Post
    What control system do you recommend?

    Thank you.
    Don't throw money out the window unless you have too much of it...

    Find out what's wrong first before you waste a few hundred $$$ and many hours on something you don't need.

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. 3040 t d axis settings
    By Janste in forum Chinese Machines
    Replies: 0
    Last Post: 01-10-2015, 05:22 PM
  2. Home switches in yoocnc CNC 3040 with Mach3
    By dudeja28 in forum Chinese Machines
    Replies: 2
    Last Post: 06-11-2014, 02:41 PM
  3. Probe Pins Mach3 ,3040
    By Littlemango in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 3
    Last Post: 03-05-2014, 05:47 AM
  4. Rabbit 3040 laser cutter with Mach3 ??????
    By Mrebeiro70 in forum General Laser Engraving / Cutting Machine Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 05-18-2009, 03:38 AM
  5. Mach3 CV settings vs. G-100 Plugin CV settings
    By Bfarn in forum Machines running Mach Software
    Replies: 7
    Last Post: 12-17-2008, 05:45 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •