514,826 active members
5,026 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > South Bend Machinery > Help with South Bend Magnaturn CNC lathe
Page 1 of 2 12
Results 1 to 20 of 29

Hybrid View

  1. #1
    Registered
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    66

    Help with South Bend Magnaturn CNC lathe

    I have a South Bend Magnaturn CNC lathe that I want to get up and running. I have split off the single phase computer components and am running the 3 phase components from a rotary converter. I can get the fans to run, but nothing comes-up on the screen. I have tried a different monitor and it seems that I am not getting anything to the monitor. I can hold-in the magnetic contactor and get the blower and hydraulic pump to run. Does anyone know anything about these lathes? How about somebody that I can talk to? I don't want to have to pay BIG BUCKS for a service guy, but if I have to then I will. How about a retro-fit?

    Thanks,

    Scott

  2. #2
    Gold Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    240
    Hi, Do you still have your magnaturn lathe?

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    66
    Yes, I do still have the lathe.

    Thanks,

    Scott

  4. #4
    Gold Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    240
    Hi, I was wondering how the project come out. Did you do a retrofit? I have a
    Magnaturn 612. I was hoping for pictures posted of you machine. I have mine posted under MechMan.

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    4
    What model is it?
    We run them here.
    Jim

  6. #6
    Gold Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    240

    Red face

    Hi, I have the Magnaturn 612. It was designed to be run from 115 VAC single phase from day one. I would think setting your up to do the same would be fairly easy. The real question is was yours complete? I ended up having to purchase the PC Card and software from Southbend. Not Cheap. There is one other thing I need to purchase for mine that will have to wait until I have the funds. They offer an additional program called Ultrapath that requires a printer dongle to unlock. This program provides the toolpath graphics. Big drawback to my machine is there is little tooling available. You can see mine in my gallery. I was one of the top posters if you go to the gallery page. :violin:

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    4
    We use 1218's in production turning with barfeeds.
    A couple of the machines even have Ultrapath, though nobody here has bothered to learn a new CAM package that is limited to one brand of lathe.
    We usually program off-line in either MasterCam or straight G-code and use a
    utility that came with the machines to upload the ASCII files into their own language.
    South Bend talks about importing a Taiwanese machine to get back into CNC, not realizing that users like us will just buy Taiwan machines directly from the Taiwanese if we wanted them.
    Sadly South Bend, like what little else remains from the American machine tool industry, survives by overcharging for spare parts.

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11
    Can you sell a copy of the magnaturn 612 software call me at 915-694-5898 or put the phone number an I call you

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    11
    do you sell a copy of the software for a 612

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    17

    S B 612

    guys, I don't know anything about the control, but was looking at the Centroid web site and thay had retrofitted one and thay spoke very highly of it, don't know the price of the retrofit. www.centroidcnc.com

  11. #11
    Gold Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    240
    Your right, it's sad considering CNC technology was developed in the United States. If you ever decide to sell one of the Ultrapath printer port dongles let me know. I would be interested. I'm proud of my little machine. It so rare that you find American CNC Iron. MechMan

  12. #12
    Registered
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    66
    I replaced the computer with an old 286 that I had and the machine runs. I have two other CNC lathes and have not put the time into learning the South Bends Ultrapath. I did hear of writting standard G-code and sending it to the machine, but have not tried it.

    Thanks,

    Scott

  13. #13
    Registered
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    6
    Anyone have manuals, wiring Diag.s, software, for the 1218 magnaturn.

    If so email me at afn09556@hotmail.com

    Thanks, Chip
    Florida

  14. #14
    Gold Member
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    240
    Hi, The 1218 is a different animal than the 612. The 612 is a very small machine. Manuals for your machine may be available from Southbend. I paid I believe $60 a piece for the two manuals that were available to me. SouthBend wouldn't release the board level repair manuals. The software is also exclusive to the machine. Those are closed loop machines and travel paramiters are designed into the software. The software is not cheap. I was close to doing a retrofit myself. If it were not for the closed loop quality I would have done it. The only thing the two machines may have in common is the PC control card. I only have the one. If you decide to retrofit let me know if you decide to sell that card. MechMan

  15. #15
    Registered
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    6
    Thanks for the fast reply,

    Just fired up the lathe, cpu powers up have F1-F10 keys on bottom of screen, save,load run ect....., start button / other swiches have no effect.

    This is an early 1200 series sn00039 I think, Holding Hyd-Contactor in, spindle turns, X appears to home.

    Looking for diag pin-outs not board level, just basic diagrams, considering retrofit unless I can find software, Just trying to find a starting point hear.

    On your lathe is there a (software) disk that enables front panel switches / controls.

    Thanks, Chip

  16. #16
    Registered
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    100
    I have two of the 1218's. Used them for years. Typically run
    G code programs. I have the operator manuals and assembly diagrams with wiring schematics (not board level). They are pretty easy to figure out. Hydraulic with sony magnetic scales. Dont know if you guys know the trick about converting your programs to metric. Its a function in the software. You can get a bit more precision that way. Just rebuilt the spindle on one. Going through them now, going to sell them both.

  17. #17
    Registered
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    66
    I still have the 1218 and would like to sell it for $5000. I have gotten it running and have not used it for any jobs as I use my Fanuc controlled machine and need the room. E-mail me if anyone is interested.

    Thanks,

    Scott Hamilton
    fuddham@aol.com

  18. #18
    Registered
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    6
    Hi, Sprew

    Thanks for the Info.

    Went to the shop this afternoon booted computer from disk, Dos ver. 3.31 all went well formated 2 disks A and B drives seem fine.

    Looking for an old plugin Hardedrive its around hear some where, may have a later ver. of dos around hear also.

    Found one card (Axis Control Board) with a Cap and
    Xtal 1 broken off, have it hear at home fixing it now.

    Thanks again for the Help, Chip

  19. #19
    Registered
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    6
    Hi, All

    Looking for a copy of SBLLATHE.EXE file for my 1218 lathe, have an early S-number with old stile tool changer encoder, haven't figurd out how to configure the CNC303A.EXE software for it.

    Unable to get it from SB, the 600 series file may work also.

    If someone can help, Zit it up and email to afn09556@hotmail.com

    Thanks, Chip

  20. #20
    Registered
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    1

    Executive disk Magnaturn 1218

    Hello afn09556
    I have a 1218 but no Exective disk and the SBLLATHE.EXE disk is bad. When I power it up, no screen comes up. South Bend Lathe has no disk replacement. Can you help. Thanks clif

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. Just got a South Bend Magnaturn 612
    By USN in forum Benchtop Machines
    Replies: 6
    Last Post: 11-17-2013, 01:39 AM
  2. Anyone know the South Bend Magnaturn 612?
    By dcencer in forum Controller & Computer Solutions
    Replies: 2
    Last Post: 11-23-2012, 04:18 AM
  3. MagnaTurn South Bend Lathe Set Tool Offset
    By CNCbad in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 0
    Last Post: 05-26-2011, 07:03 PM
  4. WTB South Bend Magnaturn
    By Artty62 in forum Want To Buy...Need help!
    Replies: 6
    Last Post: 02-22-2011, 10:54 PM
  5. South Bend Magnaturn 612
    By htral in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 1
    Last Post: 07-23-2008, 05:14 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •