502,789 active members
3,891 visitors online
Register for free
Login
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Registered
    Join Date
    May 2010
    Posts
    119

    Depth of Cut and Flute Length

    If my endmill has say a 0.5" flute and I'm cutting 0.1" depth of cut per pass, is it ok to go as deep as say 1" since the top half is already cut?

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    73

    Re: Depth of Cut and Flute Length

    You can, as long as the flute dia. is the same as the shank dia. and you don't do a finish pass at full depth. fyi, Some software adds the finish pass automatically in the roughing cycle.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    May 2010
    Posts
    119

    Re: Depth of Cut and Flute Length

    I just learned about finishing passes today, never used them before. Makes sense.

Similar Threads

  1. Invalid Flute Length Error
    By ranchak in forum BobCad-Cam
    Replies: 2
    Last Post: 03-03-2013, 10:24 PM
  2. 2D High Speed, Flute length not used
    By ssndk in forum Mastercam
    Replies: 2
    Last Post: 02-21-2013, 05:54 PM
  3. Cutting depth and length of flute.
    By jm82792 in forum WoodWorking
    Replies: 7
    Last Post: 02-01-2012, 06:43 AM
  4. Cutting deeper than flute length
    By BanduraMaker in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 12
    Last Post: 12-22-2011, 04:49 AM
  5. Capturing flute length (max depth of cut) in SprutCAM
    By gsnorcal in forum Tormach Personal CNC Mill
    Replies: 6
    Last Post: 12-06-2011, 03:34 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •