504,607 active members
4,028 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CAM Software > Mastercam > mastercam 2018 freezing
Page 2 of 2 12
Results 13 to 18 of 18
  1. #13
    Registered
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    66

    Re: mastercam 2018 freezing

    Quote Originally Posted by cadcam View Post
    If you read some of our Knowledge base with newer version so come from using Tech previews and Betas. I am not stating that we are perfect but not as much as you would expect. I am sorry for the issues at your location. Do you use Mastercam or just NX?
    Not trying to portray a dim situation and everything is running fine now that we know what to be careful of. I mainly do programming but also assist in domain administration, hardware/OS admin and cad systems administration. I use NX for programming, fixture design and machine simulations and support the MC computers and programmers.
    NX 10.0.3

  2. #14
    Registered
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    128
    Quote Originally Posted by 1 Infinite Loop View Post
    I totally agree with CadCamSam about hardware support from MC and IMO CNC Software has really dropped the ball on this. Rather than having a proper Hardware Compatibility List of tested configurations, CNC Software decided to let users be beta testers. Their hardware recommendations are a joke and look like what you see on the side of a video game box lol. We have a mix of Nvidia and AMD workstation cards but we have less issues with Nvidia for sure.

    If you build/buy a new computer...
    Don't bother with any mechanical hard drives at all.
    Go SSD all the way, preferably M2 over SATA.
    If you do more small or prisimatic work then 16GB of ram is probably enough.
    For larger work or heavily 3D using stock models then you may need 32GB.
    (our MC computers have 32 but if crunching two stock models at the same time they run out.)
    Get an Nvidia Quadro card. All workstation cards tend to be pricey but you will be better off with a low end workstation card than a fast unsupported card.
    If you have to go low end on video cards then one trick you can do is buy two or three cheap cards so you can do SLi or Crossfire for better performance.
    I have three 1080's in a grid computing/gaming computing and it's a beast. They are gaming cards but are fast. NX looks ****ty on it but the performance is there.
    I don't know if AMD has changed but they used to really suck at floating point processing which is mainly what cad cam uses. (I think their cpus shared a FP proc between two cores)
    Intel is typically better for cad cam, especially the Xeons but I have heard the new i9's are really good.
    This is a lot of info for some people so stick with the basics if you're unfamiliar with all this.

    Okay now, here's another occasional problem with MC. Sometimes installs go awry and if it does then good luck trying to fix it. Sometimes re-installs work just fine but other times no matter how many attempts are made you will never get it working without manually removing certain registry entries. We have had to this on a few workstations and if a dealer instructs you to do this, you have to be extremely careful. A mistake when editing the registry can render your PC un-bootable. MC seems very bad at cross communicating with different versions and breaking things so sometimes it's best not to remove old versions when installing a new version. Which really isn't a bad idea since MC routinely breaks the ability to post old files in a new version. So completely dumb on CNC Software's part.
    1st off thanks for the in depth reply. What gets me is that 2017 ran just fine . I have done some talking with the owner and he is willing to do what it takes to get things right so I will start by building a machine to the specs listed in your comment .

  3. #15
    Community Moderator cadcam's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    3521

    Re: mastercam 2018 freezing

    Is your boss against getting a computer from Dell. if not look at getting a Dell precision Series. now you want one setup for Mastercam for example go to Solid Box https://www.mysolidbox.com/ For me these days al I run is Dell Precision series laptops and Desktop.
    You also find most computers at CNC software aer the dell Precision Series to.
    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)
    Cadcam
    Software and hardware sales, contract Programming and Consultant , Cad-Cam Instructor .

  4. #16
    Registered
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    66

    Re: mastercam 2018 freezing

    Quote Originally Posted by cadcam View Post
    Is your boss against getting a computer from Dell. if not look at getting a Dell precision Series. now you want one setup for Mastercam for example go to Solid Box https://www.mysolidbox.com/ For me these days al I run is Dell Precision series laptops and Desktop.
    You also find most computers at CNC software aer the dell Precision Series to.
    I second that. Dell Precisions with Xeon cpu's are the only hardware we use.
    NX 10.0.3

  5. #17
    Registered
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    128
    Quote Originally Posted by 1 Infinite Loop View Post
    I second that. Dell Precisions with Xeon cpu's are the only hardware we use.
    Thanks for the info ....does anyone happen to know y mc2017 works flawlessly but 2018 does not

  6. #18
    Community Moderator cadcam's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    3521

    Re: mastercam 2018 freezing

    Quote Originally Posted by Michael82 View Post
    Thanks for the info ....does anyone happen to know y mc2017 works flawlessly but 2018 does not
    what is the issue you say that 2018 does not work.
    PS 2019 update 3.1 is the latest for about another month.
    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)
    Cadcam
    Software and hardware sales, contract Programming and Consultant , Cad-Cam Instructor .

Page 2 of 2 12

Similar Threads

  1. Need help converting .JPG to use with mastercam 2018
    By PorkchopExpress in forum Mastercam
    Replies: 0
    Last Post: 10-11-2018, 06:32 AM
  2. Mastercam 2018 Postprocesor
    By IKERTX0 in forum Post Processors for MC
    Replies: 4
    Last Post: 04-09-2018, 10:55 AM
  3. Mastercam 2018 no GUI
    By martintw in forum Mastercam
    Replies: 4
    Last Post: 08-07-2017, 03:42 PM
  4. Mastercam constant freezing
    By sanmina in forum Mastercam
    Replies: 6
    Last Post: 10-21-2016, 02:07 AM
  5. Mastercam X Editor/MP.dll freezing on startup
    By bandtank in forum Mastercam
    Replies: 4
    Last Post: 04-14-2011, 07:50 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •