502,821 active members
4,538 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CNC Electronics > SmoothStepper USB Motion Control > ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    353

    ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    My cheap and cheerful chinese AKZ250 USB Motion Card, that came with my CNC Router, had these features available and I found them useful. for fine tuning Ali cutting.
    I have since upgraded to this ESS/MB2 combo.
    Have read through the manuals and Googled but not seen anything.

    Anybody know if its is possible with this combo?
    I assume, if it was, that I would need to configure a couple Analog Inputs to use for them?

    If not, are there any other ways to get these features? Moving the sliders with a mouse,in Mach 3 don't appear to work.
    Don't really like that method anyway, but wil go that way if I have no choice.

    Steve

  2. #2
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    33866

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    I don't think the ESS has analog inputs?
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    353

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    Quote Originally Posted by ger21 View Post
    I don't think the ESS has analog inputs?
    I don't think so. That may be me sunk......dunno.
    Not sure if there are any other ways to do it.

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    353

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    I dropped CNC Room an email and they say a Pokeys57E with their PoBOB will do this.
    I guess I have some reading to do. I've never dabbled with this stuff.

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    353

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    I found a keyboard from Polabs that uses push button to raise and lower feed and speed.
    Then I stumbled on a dedicated keyboard for Mach 3 that has rotary encoders for feed and speed. Just what I was looking for.
    Have send an email asking for a price. I'm guessing it wil not be cheap....lol

    Steve

    Attachment 419252

  6. #6
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    33866

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    You could just buy some cheap rotary encoders, but you'd need to write a macro to get them to control the FRO and SO.
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    353

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    Thanks Gerry.
    Any clues on where to start and howvto interface with Mach 3?
    No experience in this area but can do some reading and learn.

    Sent from my SM-G920I using Tapatalk

  8. #8
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    33866

    Re: ESS and MB2 BOB Feed and Speed changes via pots /w Mach3?

    No, I took a quick look and didn't see any macros for doing this, but I know it's possible. I guess you just look at the encoder position DRO's, and adjust the FRO accordingly?
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

Similar Threads

  1. Mach3 - Homing speed much much slower than jog speed
    By SouthPark in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 2
    Last Post: 01-23-2017, 04:46 PM
  2. Doing my head in with Z speed uccnc mach. Speed Feed
    By curiosity22 in forum Australia, New Zealand Club house
    Replies: 26
    Last Post: 12-26-2015, 02:14 AM
  3. feed and speed for high speed
    By Darth Yoda in forum BobCad-Cam
    Replies: 2
    Last Post: 12-05-2012, 05:14 PM
  4. How do you add external control pots on Mach3
    By neilw20 in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 7
    Last Post: 07-01-2011, 09:37 PM
  5. How to set feed speed
    By IMK1230 in forum G-Code Programing
    Replies: 3
    Last Post: 07-02-2009, 12:41 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •