508,524 active members
2,803 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CNC Electronics > Dmm Technology > Dmm Servo Spindle Setup Mach 3
Page 2 of 2 12
Results 13 to 19 of 19
  1. #13

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    10446

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Quote Originally Posted by Jim Dawson View Post
    The minimum step count / rev is 500 (Gear Number), so at the max speed of 3000 RPM (50 rev/sec) would be 25,000 steps/sec. Given the limitations of Mach3, new firmware might be a good plan. It's my understanding that Mach3 is good for 25K to 100K steps/sec depending on your computer.
    It has nothing to do with Mach3 when you are using a SmoothStepper even with a UC100 he can have a 100K SmoothStepper he can be set up to 4Mhz so does not need any firmware changed to get the max from his motor
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Step Rate 4Mhz.PNG  
    Mactec54

  2. #14

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    10446

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Quote Originally Posted by Jim Dawson View Post
    I stand corrected. You are correct. I misunderstood the manual.

    I've never actually tried to run one of DMM servos with Mach3. The only step & direction install I have done was using a high speed motion controller, good for 3MHz step output, so no problems. All of the others were analog control.
    The Smooth Stepper he is using is good for 4MHz so he will have not problem with any speed of his motor
    Mactec54

  3. #15

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    10446

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Quote Originally Posted by Jim Dawson View Post
    I think that depends on which firmware rev. you have, the newer systems are 500 minimum. All of the ones that I have bought in the last 1.5 years have been 500 minimum.
    They have always been 500 from day one
    Mactec54

  4. #16
    Registered
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    30

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Have you read through the smoothstepper documentation. It looks pretty straight forward and step by step. https://warp9td.com/index.php/gettin...epper-and-mach
    The other thing is you will need to set the DMM software to step and direction, and probably be good idea to set the gear number to 500 to net 2000 steps per rev.
    What DMM servo are you running there is a 3000 and 5000 rpm version rated at 750 watt?

  5. #17

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    10446

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Quote Originally Posted by HCE View Post
    Have you read through the smoothstepper documentation. It looks pretty straight forward and step by step. https://warp9td.com/index.php/gettin...epper-and-mach
    The other thing is you will need to set the DMM software to step and direction, and probably be good idea to set the gear number to 500 to net 2000 steps per rev.
    What DMM servo are you running there is a 3000 and 5000 rpm version rated at 750 watt?
    Most usually use the 1.8Kw motor which is 3000 max anything below 1Kw would not be much good as a spindle motor
    Mactec54

  6. #18
    Registered
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    5

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Did you end up getting this sorted out? Im running an almost identical setup and might be able to shed some light on settings

  7. #19

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    10446

    Re: Dmm Servo Spindle Setup Mach 3

    Quote Originally Posted by Danno11 View Post
    Did you end up getting this sorted out? Im running an almost identical setup and might be able to shed some light on settings
    It is always good to post what you have done, even if it is a different setup there will be someone that it will help or give them and idea of where / how to start
    Mactec54

Page 2 of 2 12

Similar Threads

  1. Spindle/Mach 3 setup questions for idiots from Maine!
    By Barefootboy4 in forum Spindles / VFD
    Replies: 6
    Last Post: 08-14-2017, 05:43 PM
  2. Can i use/setup a servo motor as spindle in mach3
    By schwinndk in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 3
    Last Post: 03-06-2010, 07:00 PM
  3. X4 spindle setup in Mach 3
    By andy_rb in forum Syil Products
    Replies: 1
    Last Post: 02-07-2010, 08:09 PM
  4. Can MACH generate +/- 10V to control SERVO spindle Drive?
    By cjchands in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 2
    Last Post: 07-23-2007, 03:58 AM
  5. servo setup questions for mach 3
    By planeflier in forum Mach Mill
    Replies: 2
    Last Post: 06-06-2006, 02:08 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •