512,974 active members
3,051 visitors online
Register for free
Login
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    510

    Mach 3 tuning

    When I finished making my external Speed and Feed Override inputs to Mach 3, one of the inputs sits at 101% and so is continuously bringing up the 'Overriden' Warning.
    I'm using 'centre detented' pots so not much I can do about that.

    Anybody know if there is a way to desensitize Mach3 so it doesn't see any change until , say 5% either way?
    Some sort of damping?

    Steve

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    789

    Re: Mach 3 tuning

    I don't know how to fix it on the software side, but you can add a permanent resistor (or a trimpot) to make the detent position exactly 100%.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    510

    Re: Mach 3 tuning

    Quote Originally Posted by CitizenOfDreams View Post
    I don't know how to fix it on the software side, but you can add a permanent resistor (or a trimpot) to make the detent position exactly 100%.
    Thinking about it some more, I think you are right.
    I'll take the device apart and measure the resistances on each side, at the centre position, then add in a trim pot to the low side so i can adjust the centre point.
    Should be all good.
    Will be interesting to see what the difference is. I did not expect to see an error.
    I did reduce the range to +_50% so I guess a 1% error on MAch 3 represents a 2% error in the pot.
    Steve

  4. #4
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    34668

    Re: Mach 3 tuning

    You can also replace the "overridden" LED with a user LED, and use a macropump macro to control it.
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

Similar Threads

  1. Mach motor tuning
    By skylanehku in forum Machines running Mach Software
    Replies: 5
    Last Post: 08-17-2012, 06:03 AM
  2. Mach 3 motor tuning
    By corneliusbrown in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 4
    Last Post: 01-27-2011, 11:15 PM
  3. Mach Tuning
    By 5artist5 in forum Taig Mills / Lathes
    Replies: 23
    Last Post: 06-16-2009, 05:41 PM
  4. Mach 3 motor tuning
    By nenetwork in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 25
    Last Post: 03-03-2009, 08:43 PM
  5. tuning steppers in mach
    By dgalaxy in forum Stepper Motors / Drives
    Replies: 0
    Last Post: 11-20-2006, 03:59 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •