512,262 active members
4,073 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Metalworking Machines > Fadal > Axis controller not responding to NC
Results 1 to 1 of 1
  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    3

    Angry Axis controller not responding to NC

    Need help. I'm getting an alarm of axis controller not responding to nc . I swapped out my 1010 cards and it stayed the same then swapped the Amps, same problem.The alarm on the DI/DE reads all three axis's but I can run x and z without an issue. Y axis servos out, then when I go to jog out in Y it wont but in x it "pops" kinda like a jammed motor?? Can I swap out the x and y motors and see if it transfers to the x axis or not? Oh ya Im working with a 89 2040. Thanks for any info you folks can give me

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    343

    Re: Axis controller not responding to NC

    Yes the X and Y DC servo motors are the same. Did you actually Pull the card and re-seat them into the motherboard.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    343

    Re: Axis controller not responding to NC

    The pop u hear is probably the execution of the pulses that you tried jogging the Y unsuccessfully and when you switch to the X it jumps. Are you getting any other Error codes numbers?

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    343

    Re: Axis controller not responding to NC

    You can also when the machine is off pull the connections going to the Y-axis card and plug them into the X and vise versa Your X will become Y and your Y will become X

  5. #5
    Member
    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    3

    Re: Axis controller not responding to NC

    Yes I did, and cleaned all the contacts with a eraser, that and pulled and swapped the Amps. Thanks for letting me know on the motors am going to try that this morning.

    - - - Updated - - -

    No other error codes at all

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    343

    Re: Axis controller not responding to NC

    Just talked to my brother which worked on the Fadal control at Fadal and he said it is not the Amps or the motors. it is strictly a software and or electronics issue between the control and the card. Do you have another fadal that you could swap the 1030 card with? or the 1400 card?

    He said to try this zero out your Backlash First type BL to get the back lash write it down. And then do the BL,1,0,0,0 and then BL,2,0,0,0 and then BL,3,0

    How long has it been doing this?

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    343

    Re: Axis controller not responding to NC

    It could also be the socket on the MotherBoard

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •