545,526 active members*
1,963 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > MetalWorking Machines > Fadal > Fadal 6535 Z travel height
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    21

    Fadal 6535 Z travel height

    I purchased a 2001 Fadal 6535, it’s supposed to have 65x35x 34” travel.
    On the Z axis it will only descend 28” instead of 30”. I’ve changed the software module to a newer one (version 103.5) with no change on the distance of travel.

    I will attach pictures of the z axis motion board along with the cpu that shows software versions and EPROMs. Any help is greatly appreciated, I don’t want to run extended length tool holders to be able to reach parts or create sub plates to bring the table height up. I’d like to be able to use the t slots and keep the rigidity in tooling.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails A36F8E7D-2359-4C06-8517-77675B0C9A12.jpeg   62A87379-CDB9-445F-BFDF-6B72D836CD54.jpeg   1AE8B217-8FFC-42A7-B575-2890446CC37E.jpeg  

  2. #2
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1044

    Re: Fadal 6535 Z travel height

    ...check SETP settings?

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by machinehop5 View Post
    ...check SETP settings?
    The SETP on size is set to 65 35 34

  4. #4
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1044

    Re: Fadal 6535 Z travel height

    ...this is an odd problem with Z travel you have. The EPROMS ELE-1444 and the jumpers in your photo all look correct for 1010-6A Z axis....Have you tried Zero Memory? But, before trying make sure to save ALL Programs, Tool Comps, and if, you have the DATC type Tool changer do a "Sort Tools" Function or you'll have problems after Zero Memory.
    https://www.fadalcnc.com/media/pdf/Z..._Procedure.pdf

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by machinehop5 View Post
    ...this is an odd problem with Z travel you have. The EPROMS ELE-1444 and the jumpers in your photo all look correct for 1010-6A Z axis....Have you tried Zero Memory? But, before trying make sure to save ALL Programs, Tool Comps, and if, you have the DATC type Tool changer do a "Sort Tools" Function or you'll have problems after Zero Memory.
    https://www.fadalcnc.com/media/pdf/Z..._Procedure.pdf

    I have also done this procedure when I changed to the updated software module and again when I changed it back to the original. It was very sluggish and slow with the new software version. I’m wondering what are the possibilities that the previous owners could of had the eprom written to stop it at -28.00”? I don’t know how those are written but I know they can be copied and reproduced.

  6. #6
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1044

    Re: Fadal 6535 Z travel height

    Quote Originally Posted by EliteCustoms View Post
    I have also done this procedure when I changed to the updated software module and again when I changed it back to the original. It was very sluggish and slow with the new software version. I’m wondering what are the possibilities that the previous owners could of had the eprom written to stop it at -28.00”? I don’t know how those are written but I know they can be copied and reproduced.
    ...easy to find out if the Z proms have been reprogrammed...swap them with X or Y proms or purchase a new set for 35 if, all of them may have been changed.
    https://www.fadalcnc.com/index.php/ele-1444.html

  7. #7
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1044

    Re: Fadal 6535 Z travel height

    ...one more thing to check is use the "SV" Command to view Zero Offset value stored on the Z card

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by machinehop5 View Post
    ...one more thing to check is use the "SV" Command to view Zero Offset value stored on the Z card
    I’ll check that in the morning. Thank you.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1044

    Re: Fadal 6535 Z travel height

    Quote Originally Posted by EliteCustoms View Post
    I’ll check that in the morning. Thank you.
    ...your welcome. But, of coarse the Zero Offset for Z would affect the Tool change position. So, I dont think its the problem.

    Sleep well,...
    DJ

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by machinehop5 View Post
    ...your welcome. But, of coarse the Zero Offset for Z would affect the Tool change position. So, I dont think its the problem.

    Sleep well,...
    DJ
    EPROMS I bought a new set and the problem was solved

Similar Threads

  1. Fadal 6535 with Siemens Sinumerik 810d control doesn't recognize the tool
    By Mr.Peet in forum DNC Problems and Solutions
    Replies: 0
    Last Post: 06-25-2015, 02:46 PM
  2. Replies: 0
    Last Post: 02-06-2011, 08:23 AM
  3. Changing rapid travel height at the machine
    By Bigrhamr in forum DynaTorch
    Replies: 4
    Last Post: 08-06-2010, 06:59 AM
  4. Replies: 4
    Last Post: 01-28-2009, 10:50 PM
  5. OPTIMUM BF20L mill, z-travel exactly from table height ?
    By vroemm in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 1
    Last Post: 01-19-2009, 10:01 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •