509,985 active members
3,789 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CNC Electronics > Stepper Motors / Drives > Stepper Motor doesn't spin but makes noise
Page 2 of 2 12
Results 13 to 24 of 24
  1. #13
    Registered
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    0
    If it is making noise, then the stepper is working. If when you tried the turn right or the left changed the noise frequency probably you should check steps per unit. If when press the turn r or l button noise frequency isn't changing then probabbly problem at ports and pins or eires. So check ports and pins settings on software and check motor to driver wires and other connections...

  2. #14
    Registered
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    19

    Same problem

    I am having the same problem bought this kit here 4 Axis NEMA 23 Stepper Motor 287oz in Driver CNC Kit Longs Motor Free Shipping | eBay If anyone has an answer please help. Has anyone else purchased one of these kits and got the motors to turn if so what are the correct settings under config ports and pins to get them to move?

  3. #15
    Gold Member
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2141
    Quote Originally Posted by johnnyg View Post
    I am having the same problem bought this kit here 4 Axis NEMA 23 Stepper Motor 287oz in Driver CNC Kit Longs Motor Free Shipping | eBay If anyone has an answer please help. Has anyone else purchased one of these kits and got the motors to turn if so what are the correct settings under config ports and pins to get them to move?
    There is a lot of discussion about those driver boards here:

    http://www.cnczone.com/forums/genera...y_chinese.html

  4. #16
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    3

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    Hi i am having the same problem!

    the motors are making a high picked squeal!

    i am using ramps 1.4 with A4988 drivers. I am not using any jumpers for micro-stepping. I am also building the Kossel mini printer.

    When i command the g28 command on PrinterFace to my printer, the stepper motors hum but do not go to their home positions. The motors have a lot of torque however they do not move. The endstops are all working correctly and i checked each driver and stepper motor individually and they all work. The wires are all connected correctly. When the power if off and i move the stepper motors they all make the Arduino light up. does anyone know that the problem is?

    thanks!

  5. #17
    Gold Member
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2141

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    Have you also tried issuing a G91 for relative mode and then something like a G01 X20 Y20 to see if there's any movement?

  6. #18
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    3

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    When i upload this code as a test function, the motors turn:

    #define X_STEP_PIN 54
    #define X_DIR_PIN 55
    #define X_ENABLE_PIN 38
    #define X_MIN_PIN 3
    #define X_MAX_PIN 2

    #define Y_STEP_PIN 60
    #define Y_DIR_PIN 61
    #define Y_ENABLE_PIN 56
    #define Y_MIN_PIN 14
    #define Y_MAX_PIN 15

    #define Z_STEP_PIN 46
    #define Z_DIR_PIN 48
    #define Z_ENABLE_PIN 62
    #define Z_MIN_PIN 18
    #define Z_MAX_PIN 19


    void setup() {
    pinMode(X_STEP_PIN , OUTPUT);
    pinMode(X_DIR_PIN , OUTPUT);
    pinMode(X_ENABLE_PIN , OUTPUT);

    pinMode(Y_STEP_PIN , OUTPUT);
    pinMode(Y_DIR_PIN , OUTPUT);
    pinMode(Y_ENABLE_PIN , OUTPUT);

    pinMode(Z_STEP_PIN , OUTPUT);
    pinMode(Z_DIR_PIN , OUTPUT);
    pinMode(Z_ENABLE_PIN , OUTPUT);



    digitalWrite(X_ENABLE_PIN , LOW);
    digitalWrite(Y_ENABLE_PIN , LOW);
    digitalWrite(Z_ENABLE_PIN , LOW);
    }





    void loop () {


    if (millis() %10000 <5000) {
    digitalWrite(X_DIR_PIN , HIGH);
    digitalWrite(Y_DIR_PIN , HIGH);
    digitalWrite(Z_DIR_PIN , HIGH);

    }
    else {
    digitalWrite(X_DIR_PIN , LOW);
    digitalWrite(Y_DIR_PIN , LOW);
    digitalWrite(Z_DIR_PIN , LOW);

    }


    digitalWrite(X_STEP_PIN , HIGH);
    digitalWrite(Y_STEP_PIN , HIGH);
    digitalWrite(Z_STEP_PIN , HIGH);

    delay(10);

    digitalWrite(X_STEP_PIN , LOW);
    digitalWrite(Y_STEP_PIN , LOW);
    digitalWrite(Z_STEP_PIN , LOW);

    }

    However when i prompt the g28 command it does not turn.

  7. #19
    Gold Member
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2141

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    What I was trying to get at was to see if the G-code interpreter and the stepper driver electronics were working properly (by issuing a simpler G-code command).

    If that is the case, then the problem with G28 may have nothing to do with your stepper motor driver setup, and instead it would be useful to investigate things such as velocity and acceleration settings, home switch wiring, or other configuration parameters.

  8. #20
    Registered
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    3

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    I am running marlin on the arduino. When i command it to move using any command it does not work however when i check endstops and other stuff, i get a response. Do u know what might be wrong with my marlin firmware?

  9. #21
    Gold Member
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    2141

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    No, I have no experience with the Marlin firmware.

    Do you have access to an oscilloscope (or to a friend who has one)? It would let you at least determine whether the firmware is actually sending step signals to the driver (and if so, what the timing of the step signal looks like).

  10. #22
    Registered
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    18

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    This seems like a common theme. I am also having the same problem. I am using the USB smooth Stepper with the C25 board and KL 8070D driver. I have home switches working, Estop working but motors skip steps. When I press the up and down key on the keyboard to move the Y axis the DRO moves approximately .750 before the motor moves. It sounds like it is running but does not turn the shaft until approximately .750 of DRO movement. I have tried steps from 400 to 2000, I have tried velocity from 20 to 400 and acceleration from 1 to 50. Not sure what the next step is and any help would be appreciated.

  11. #23
    Registered
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    18

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    Not much experience with the KL8070D. I have the steps set to default on the driver. Had it on 2000 but does not make a difference.

  12. #24
    Registered
    Join Date
    May 2016
    Posts
    15

    Re: Stepper Motor doesn't spin but makes noise

    how does one increase the voltage?

Page 2 of 2 12

Similar Threads

  1. Help - Motor bumps but doesn't spin
    By etan925 in forum Stepper Motors / Drives
    Replies: 5
    Last Post: 06-17-2013, 06:49 PM
  2. Stepper motor noise?
    By Drools in forum General CNC Machine Related Electronics
    Replies: 7
    Last Post: 02-16-2013, 01:34 PM
  3. Stepper motor noise
    By speedydumpster in forum Benchtop Machines
    Replies: 1
    Last Post: 09-02-2010, 11:55 PM
  4. What company makes great but cheap stepper motor?
    By aaronwelder in forum Stepper Motors / Drives
    Replies: 6
    Last Post: 01-25-2009, 12:53 AM
  5. Stepper motor noise
    By dmparrott in forum General CNC Machine Related Electronics
    Replies: 5
    Last Post: 10-03-2007, 04:35 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •