502,842 active members
6,751 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Other Machines > CNC Wire Foam Cutter Machines > power supply size? for multi wire (total 250 inches of wire)
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    312

    power supply size? for multi wire (total 250 inches of wire)

    i want to do 5 wire setup and the wire legnth is aprox 50 inch each..

    i want to know what size power supply i would need

    i have been reading few different sites and some say only need ac power supply and others say dc power supply..

    which should i use?

    Cheers
    Dan

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    312
    i got a solution..

    what you need is variable voltage transformer (it will output basically 0 to 100 percent of your input of vac power)

    the material i used is Variable Autotransformer directly connected from 120 vac and on the output there is a fuse before it connects to hot wire

    its very simple and cheap solution but if you are only running one wire in shorter distance this item doesnt control fine adjustment so it might be harder to adjust..

    hope this answer helps if someone else is trying to do this..

    Cheers
    Dan

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    68

    Insulation of the hot wire

    Hi Dan,
    How do you attach the wire to the machine and how you insulate the hot wire from it. It sound a little scary for me.

    I need to find a solution or build one for around 80 feet of wire. What do you recommend since you have more information about the power supply.

    thanks

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    312
    i insulate it from the machine by having my wire connectors all mounted to acrylic peice so its not conductable

    possitive on one side and negative on other side and all wires are going thru both sides

    hope im clear..

    Cheers
    Dan

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    68
    Quote Originally Posted by DanOSB View Post
    i insulate it from the machine by having my wire connectors all mounted to acrylic peice so its not conductable

    possitive on one side and negative on other side and all wires are going thru both sides

    hope im clear..

    Cheers
    Dan
    That is very good idea but will the hot wire burn the acrylic piece?

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    312
    well what i have is 30 inches long alumimum plate and that plate is adjustable for 5 wire setup and that alumimum plate is bolted on to acyrlic so there is no heat on that alumimum plate since all of the heat goes to the wire

    hope this part is clear..

    Cheers

Similar Threads

  1. How to wire an 8 wire stepper motor
    By technosteve in forum DIY CNC Router Table Machines
    Replies: 1
    Last Post: 01-17-2009, 12:01 AM
  2. Need a little help? with 8 wire stepper motors total newbie
    By stevef12005 in forum Stepper Motors / Drives
    Replies: 1
    Last Post: 12-18-2008, 01:08 PM
  3. Recommended wire size for hookup
    By sonex128 in forum Automation Technology Products
    Replies: 1
    Last Post: 02-29-2008, 09:17 PM
  4. Servo power and encoder wire interference?
    By klxrcr in forum Servo Motors / Drives
    Replies: 2
    Last Post: 01-16-2008, 06:14 AM
  5. Hookup wire size
    By Monte in forum Xylotex
    Replies: 0
    Last Post: 02-20-2005, 10:52 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •