532,003 active members*
2,351 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10

    Tornado 300 Duplomatic Turret

    Hi,

    We have a Colchester Tornado 300 with a 12 Tool Duplomatic Turret, with Fanuc O-T B.

    It was running fine until last week.
    The turret continued past it's designated tool, clicking as if the pin hadn't fired enough and flagged a "Turret overheat, turret unclamped, turret solenoid, 401 servo alarm"

    We managed to get it going by backing off the solenoid capscrews, so the solenoid was sticking out by a few millimeteres. This got us away enough to complete the job.

    We took the solenoid out and dismantled it, noticed that the insluation was a bit wet/slimey.

    We've since replaced the solenoid with a brand new one, but are getting "1019 turret solenoid" errors.

    If we back the solenoid off the turret rotates and locks in.
    Is this a problem with the locking pin sensor?

    Need this sorted asap, got a lot of work for this machine and can't wait for an engineer to "fit me in" in a few weeks time..... HELP!

    Yarpo.

  2. #2
    Registered
    Join Date
    May 2006
    Posts
    82
    hi yarpo , you can try this.
    Remove the round duplomatic cover from turret ,
    in MDI mode command atool change ,
    with the solenoid in place ,,
    Using a screwdriver you must help the solenoid to lock in the right position , by pushing that locking pin
    If you can do these several times then i will suspect you have a lack of voltage-current
    from solenoid switching device ,

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Thanks for the prompt reply cncatj..

    I checked the voltage across the solenoid and I'm only getting 20volts, looks like this could be the problem.

    Thanks again!

  4. #4
    Registered
    Join Date
    May 2006
    Posts
    82
    you have found the cause
    Yarpo : How does your output pCB looks like ?

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Traced the fault back to the PCB. IC-1. It is constantly outputting 24v.
    IC-1 also operates the chuck, but that is working fine.
    Looks like we'll have to de-solder IC-1 and try and replace it, or buy a new PCB (expensive option!)

  6. #6

    Re: Tornado 300 Duplomatic Turret

    Hola tengo un torno Clausing Colchester STORM CNC 300, con fallas en el cambio de herramientas en la torreta DUPLOMATIC BSA200/ Series 20. Hace algunos cambios con pero después de 10 cambios de herramientas este falla, no bloquea la torreta. Ya seguí el procedimiento de ajuste pero aún a si sigue la falla la torreta tiene exceso de vibración al hacer el cambió, cuenta con 2 amortiguadores hidráulicos que no he cambiado, por qué no los encuentro. Me podrían apoyar un poco con esta falla?.
    Saludos.

Similar Threads

  1. Tornado 100 Duplomatic turret and parameter problem
    By bezelchuck in forum Colchester Tornado lathes
    Replies: 0
    Last Post: 12-29-2013, 10:23 PM
  2. duplomatic turret
    By meputtin in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 0
    Last Post: 10-24-2012, 01:53 PM
  3. Tornado 300 w/Duplomatic Turret Unclamp Alarm
    By tp176 in forum Colchester Tornado lathes
    Replies: 4
    Last Post: 01-26-2011, 05:56 AM
  4. DUPLOMATIC TURRET
    By TIM_SMALL in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 1
    Last Post: 11-07-2009, 11:11 PM
  5. New Guy need Duplomatic Turret help
    By raygun in forum Cincinnati CNC
    Replies: 10
    Last Post: 09-19-2009, 08:00 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •