552,801 active members*
686 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CNC Electronics > Spindles / VFD > Spindle spins 2 seconds and then stop
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Spindle spins 2 seconds and then stop

    Hello,

    I am facing an issue with my huanyang VFD and Spindle. When I try to control it with CNCJs the spindle turns 2 second and then stops. After that I have an error message that is something like that : " the spindle did not reach the speed, speed is 0 rpm". I followed the instructions of this video : https://www.youtube.com/watch?v=ehlg...27llDoItMyself
    I have the XPROV5 as a controller and the VFD is connected with RS485. The spindle spun correctly with the VFD disconnected to the pc (PD01 : 0 and PD02 : 0).

    Does anyone can help me ?

    Thank you !

  2. #2
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14186

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by sigurimi17 View Post
    Hello,

    I am facing an issue with my huanyang VFD and Spindle. When I try to control it with CNCJs the spindle turns 2 second and then stops. After that I have an error message that is something like that : " the spindle did not reach the speed, speed is 0 rpm". I followed the instructions of this video.
    I have the XPROV5 as a controller and the VFD is connected with RS485. The spindle spun correctly with the VFD disconnected to the pc (PD01 : 0 and PD02 : 0).

    Does anyone can help me ?

    Thank you !
    It does not mention anything about RS485 in the video, so not sure how the control is working with RS485 connection, as that would also need to be setup, if you have set Mach3 the same as the video, then you should contact your control supplier

    Some Parameters are questionable for this spindle, what are your motor specs, they also should not be reversed so that part should not be set

    Is, your spindle air cooled??
    Mactec54

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    It does not mention anything about RS485 in the video, so not sure how the control is working with RS485 connection, as that would also need to be setup, if you have set Mach3 the same as the video, then you should contact your control supplier

    Some Parameters are questionable for this spindle, what are your motor specs, they also should not be reversed so that part should not be set

    Is, your spindle air cooled??
    In the end the guy explain how to control the spindle with an RS485 USB adapter connected directly to the PC.

    My spindle is a 2.2kw water cooled 400hz.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14186

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by sigurimi17 View Post
    In the end the guy explain how to control the spindle with an RS485 USB adapter connected directly to the PC.

    My spindle is a 2.2kw water cooled 400hz.
    I did not watch it all the way through but have now and if you have all the settings correct for the RS485 then it should work for you like he is showing in the VFD Drive, so check the Mach3 settings

    Is your spindle 220v ?? if so you can use the Parameters below

    On the first setup he showed these Parameters he set incorrect there are some others that can be changed also this is a good starting point.

    PD011=100 for your spindle 120 is safe
    PD073=100 for your spindle 120 is safe to use for cutting
    Mactec54

  5. #5
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14186

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by sigurimi17 View Post
    In the end the guy explain how to control the spindle with an RS485 USB adapter connected directly to the PC.

    My spindle is a 2.2kw water cooled 400hz.
    Where you able to get it running with Mach3 with the first setup as in the video before going to the RS485
    Mactec54

  6. #6
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    I did not watch it all the way through but have now and if you have all the settings correct for the RS485 then it should work for you like he is showing in the VFD Drive, so check the Mach3 settings

    Is your spindle 220v ?? if so you can use the Parameters below

    On the first setup he showed these Parameters he set incorrect there are some others that can be changed also this is a good starting point.

    PD011=100 for your spindle 120 is safe
    PD073=100 for your spindle 120 is safe to use for cutting

    Yes my spindle is 220V. I will try to put those new parameters. Thank you !

    And no I didn't try to control it with Mach3. To do so I need to change a jumper right ? (RS485 to PWM)

  7. #7
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14186

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by sigurimi17 View Post
    Yes my spindle is 220V. I will try to put those new parameters. Thank you !

    And no I didn't try to control it with Mach3. To do so I need to change a jumper right ? (RS485 to PWM)
    There were a few steps he missed so not sure how he was controlling it, he would of had to of had a PWM to analog 0-10v output from the control that would of been connected to VI and ACM for speed control, and yes J1 jumper needs to be changed.

    For manual Keypad control with Pot you need these settings
    Pot Control
    PD001=0

    PD002=1

    PD070=1

    JI Jumper 2-3 Postion

    You should go back and run it like he did from Mach3 then switch to the RS485

    Do you have a list of what Parameters you set??
    Mactec54

  8. #8
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by mactec54 View Post
    There were a few steps he missed so not sure how he was controlling it, he would of had to of had a PWM to analog 0-10v output from the control that would of been connected to VI and ACM for speed control, and yes J1 jumper needs to be changed.

    For manual Keypad control with Pot you need these settings
    Pot Control
    PD001=0

    PD002=1

    PD070=1

    JI Jumper 2-3 Postion

    You should go back and run it like he did from Mach3 then switch to the RS485

    Do you have a list of what Parameters you set??

    Ok thank you !

    I will try and check the parameters tomorrow. I'll let you know.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    So here are my parameters :
    pd01 : 2
    pd02 : 2
    pd03 : 0
    pd04 : 400
    pd05 : 400
    pd06 : 2.5
    pd07 : 0.5
    pd08 : 220
    pd09 : 15
    pd10 : 8
    pd11 : 133.33
    pd12 : null
    pd13 : 0
    pd14 : 14
    pd15 : 10
    pd16 : 20
    pd23 : 1
    pd25 : 1
    pd27 : 0.8
    pd44 : 2
    pd72 : 400
    pd73 : 133.33
    pd141 : 220
    pd142 : 8
    pd143 : 2
    pd144 : 3000
    pd163 : 1
    pd164 : 1
    pd165 : 3

    I have puted also pictures of the cncjs start.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    I finally could spin it !!!

    All I had to do is to turn off the hard limits on cncjs with $limits/hard=off

  11. #11
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14186

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by sigurimi17 View Post
    So here are my parameters :
    pd01 : 2
    pd02 : 2
    pd03 : 0
    pd04 : 400
    pd05 : 400
    pd06 : 2.5
    pd07 : 0.5
    pd08 : 220
    pd09 : 15
    pd10 : 8
    pd11 : 133.33
    pd12 : null
    pd13 : 0
    pd14 : 14
    pd15 : 10
    pd16 : 20
    pd23 : 1
    pd25 : 1
    pd27 : 0.8
    pd44 : 2
    pd72 : 400
    pd73 : 133.33
    pd141 : 220
    pd142 : 8
    pd143 : 2
    pd144 : 3000
    pd163 : 1
    pd164 : 1
    pd165 : 3

    I have puted also pictures of the cncjs start.
    You need to change these Parameters

    PD003=400 Main frequency must be set
    PD011=100 Minimum Speed
    PD014=8 Adjustable
    PD015=8 Adjustable
    PD041=8 Carrier Frequency
    PD120=120 Stall Protection
    PD073=100 Minimum speed Remote Control
    PD025=0
    PD027=10.0
    PD174=??? VFD Drive max Amps
    Mactec54

  12. #12
    Member
    Join Date
    Jun 2022
    Posts
    7

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Thank you for your advise ! Why should I put the pd03 to 400 ? My spindle can spin from 8000 rpm to 24000 rpm, that is why I putted 133,33 hz for pd11.

  13. #13
    Member
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    14186

    Re: Spindle spins 2 seconds and then stop

    Quote Originally Posted by sigurimi17 View Post
    Thank you for your advise ! Why should I put the pd03 to 400 ? My spindle can spin from 8000 rpm to 24000 rpm, that is why I putted 133,33 hz for pd11.
    You put 133.33 because the guy in the video said too,

    Your spindle is rated for 6,000RPM if you are happy at 8,000RPM than that is fine

    PD003=400 is the main frequency and your spindle max frequency which should have been part of the first set Parameters in the video check the video he shows how to set these Parameters
    Mactec54

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 05-23-2021, 09:42 PM
  2. Replies: 15
    Last Post: 02-24-2020, 09:23 PM
  3. Replies: 4
    Last Post: 06-21-2017, 10:32 PM
  4. Spindle spins down after a few seconds.
    By Jdm1206 in forum PCB milling
    Replies: 18
    Last Post: 02-28-2017, 10:11 AM
  5. Open Collet While Main Spindle Spins
    By danrudolph in forum CNC Swiss Screw Machines
    Replies: 8
    Last Post: 12-24-2009, 04:44 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •