530,019 active members*
3,211 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Switch between ESS and Internet

    Hi All

    I have just built a cnc router table and I am using Mach3 and ESS. Also on my computer I have Fusion 360 (free) which I am currently learning.

    The problem I have is that my ethernet adapter is configured to talk to the ESS but, as you know Fusion 360 requires the internet to operate.

    If I unplug the ESS and plug in the internet to use Fusion 360, the network adapter does not allow connection with the internet as it is configured to communicate with the ESS.
    I can re-config the adapter each time I use Fusion then run the Warp9 ESS config again but it is time consuming. i am sure there is an easier way.

    I don’t intend running fusion 360 or any other web programs while using Mach3.

    My question is, can I set up 1 network adapter for ESS and a separate network adapter for the internet so I can switch between the two.

    Any help on this problem would be greatly appreciated.

    Regards

    John
    Perth, Western Australia

  2. #2
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    35138

    Re: Switch between ESS and Internet

    Yes, I use two adapters on my PC with a UC300ETH.
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    959

    Re: Switch between ESS and Internet

    You should be able to use a single Ethernet adapter and a switch/router. UC300ETH can be connected through a switch, right? It does not need a direct connection to the computer?

  4. #4
    Quote Originally Posted by ger21 View Post
    Yes, I use two adapters on my PC with a UC300ETH.
    Thanks very much for your help. I received a couple of replies about
    The UC300ETH so I will investigate that.
    Regards John

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by CitizenOfDreams View Post
    You should be able to use a single Ethernet adapter and a switch/router. UC300ETH can be connected through a switch, right? It does not need a direct connection to the computer?
    Thanks very much for your help. I received a couple of replies about
    The UC300ETH so I will investigate that.
    Regards John

  5. #5
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    35138

    Re: Switch between ESS and Internet

    Yes, you can use a switch, but I prefer as second adapter. It's a bit easier to get working, and only about $15.
    And a dedicated adapter should potentially perform better if there's a lot of network traffic, I would think??
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    959

    Re: Switch between ESS and Internet

    Quote Originally Posted by ger21 View Post
    And a dedicated adapter should potentially perform better if there's a lot of network traffic, I would think??
    I don't think the traffic in a home network would cause any problems. Unlike the old school "repeaters" and "hubs", a modern switch routes network packets straight to their destination without clogging the rest of the network. The manual does not mention any potential problems either, it says the UC300ETH can be connected either directly to the computer or through a switch.

Similar Threads

  1. Lan without internet
    By Karl_T in forum CamSoft Products
    Replies: 3
    Last Post: 06-28-2008, 01:48 PM
  2. Quoting a job through the internet
    By ricotututi in forum General MetalWork Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 01-22-2007, 08:39 AM
  3. Internet Cad Files ?
    By Ken_Shea in forum Uncategorised CAM Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-20-2006, 07:44 PM
  4. Internet Connection?
    By CNCadmin in forum Community Club House
    Replies: 41
    Last Post: 08-07-2003, 01:08 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •