547,164 active members*
3,288 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Very large Gcode File Problems

    I have a Benchtop Pro 24x36 and it runs great normally. I use Mach4 and when I load a 3D carving file with more than 3 million lines of code the machine screams and loses steps as soon as I hit cycle start. I have to close mach and re-home the machine. I haven't been able to run large files on this machine and have to use my Xcarve to do them. Any ideas what the problem might be or can they just not handle large files.

  2. #2
    Community Moderator
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    559

    Re: Very large Gcode File Problems

    Are you sure you've got the license for Mach 4 installed correctly? Not sure how Mach 4 works, but the unlicensed version of Mach 3 would only do 500 lines of code.

    Mark

  3. #3

    Re: Very large Gcode File Problems

    Yes Mark, I've ran programs with thousands of lines. Mach tries but the machine doesn't seem to be able to handle it.

  4. #4
    Community Moderator
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    559

    Re: Very large Gcode File Problems

    Quote Originally Posted by conradtoles View Post
    Yes Mark, I've ran programs with thousands of lines. Mach tries but the machine doesn't seem to be able to handle it.
    Sorry I can't help out much more, I'm a LinuxCNC guy. How much memory do you have installed in the controller machine? Are you running any other programs in the background when those big files try to run?

    Mark

  5. #5

    Join Date
    May 2019
    Posts
    1

    Re: Very large Gcode File Problems

    Hi Conrad,

    Artsoft has made a number of updates to Mach 4 in recent history to address large programs. If you aren't running the latest version of Mach 4, I'd recommend downloading the latest installer/updater from our site:

    https://www.avidcnc.com/support/inst...wnloads/mach4/

    If you are already on the latest version, please reach out to our support team and we can try to re-create and troubleshoot the issue on our end.

  6. #6

    Re: Very large Gcode File Problems

    Thanks,

    I updated Mach and it didn't help the problem. I emailed support 5 days ago and haven't gotten a response yet.

Similar Threads

  1. 22 archicad- large file weight
    By kabuledu in forum Autodesk
    Replies: 0
    Last Post: 01-25-2021, 08:18 AM
  2. Stereolithography file to GCode
    By rweatherly in forum Coding
    Replies: 33
    Last Post: 03-22-2018, 04:05 AM
  3. process file to large
    By gregery in forum Mastercam
    Replies: 5
    Last Post: 08-27-2012, 02:38 PM
  4. EMC2 not reading large Gcode file???? HELP
    By autorouter34 in forum LinuxCNC (formerly EMC2)
    Replies: 9
    Last Post: 09-12-2009, 06:42 PM
  5. Large File?
    By esadaddy in forum Fanuc
    Replies: 18
    Last Post: 01-16-2009, 06:46 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •