504,510 active members
3,294 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CNC Electronics > Spindles / VFD > VFD with Standard 3ph motor
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Super Moderator Al_The_Man's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    23162

    VFD with Standard 3ph motor

    Article in this months Electrical Business on using VFD and standard motors.
    http://magazine.ebmag.com/publication/?m=46123&l=1#{%22issue_id%22:592928,%22page%22:26}
    Al.
    CNC, Mechatronics Integration and Custom Machine Design

    “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”
    Albert E.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    10161

    Re: VFD with Standard 3ph motor

    Quote Originally Posted by Al_The_Man View Post
    Article in this months Electrical Business on using VFD and standard motors.
    http://magazine.ebmag.com/publication/?m=46123&l=1#{%22issue_id%22:592928,%22page%22:26}
    Al.
    Just reinforces what I have been saying for years
    Mactec54

  3. #3
    Member
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1610

    Re: VFD with Standard 3ph motor

    Nothing new, manufacturing has been using VFD's on standard 3 phase motors for years, the commercial HVAC/R industry also on air handing units for fan speed control same thing. Heck I was retrofitting units 30 years ago. All the wiring was in metal conduit, controls usually with 4-20 ma or 0-10 vdc. Big energy savings on VAV box systems.
    Retired Master Electrician, HVAC/R Commercial. FLA Saturn 2 4x4 CNC Router

  4. #4
    Super Moderator Al_The_Man's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    23162

    Re: VFD with Standard 3ph motor

    I to have been using VFD's since the late 80's, all were standard AC motors also there was no 'VFD' cable out there then.
    The earliest motor fitted was on a 1954 machine retro fit 30' bed planer.
    Al.
    CNC, Mechatronics Integration and Custom Machine Design

    “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”
    Albert E.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1610

    Re: VFD with Standard 3ph motor

    Quote Originally Posted by Al_The_Man View Post
    I to have been using VFD's since the late 80's, all were standard AC motors also there was no 'VFD' cable out there then.
    The earliest motor fitted was on a 1954 retro fit 30' bed planer.
    Al.
    Al I can not remember the first one we put in, but yes no special motors no special cable and we ran all the power wiring in conduit as you did also the flexible motor end was Sealtite with the added grounding strap inside. We knew enough to use shielded wires for the control feed outside the enclosure. Shielding soldered and crimped, The old motors with lots of copper and steel worked great on those VFD's.
    Retired Master Electrician, HVAC/R Commercial. FLA Saturn 2 4x4 CNC Router

Similar Threads

  1. Standard or Pro
    By kemerick in forum CNC Router Parts
    Replies: 10
    Last Post: 01-30-2015, 09:13 PM
  2. Help! Non-standard encoder on Panasonic MINAS servo motor
    By jdgoguen in forum Servo Motors / Drives
    Replies: 0
    Last Post: 12-20-2014, 04:19 PM
  3. Bridgeport spindle RPM calculation for non-standard motor RPM?
    By PhoenixMetal in forum Bridgeport / Hardinge Mills
    Replies: 5
    Last Post: 07-18-2010, 09:13 PM
  4. Motor Couplings - Metric to Standard
    By Jgeist in forum Want To Buy...Need help!
    Replies: 2
    Last Post: 04-19-2010, 07:12 AM
  5. MR-S DRIVE & MOTOR STANDARD SETTINGD
    By CHANDRU in forum Mazak, Mitsubishi, Mazatrol
    Replies: 1
    Last Post: 12-29-2008, 05:33 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •