504,228 active members
5,277 visitors online
Register for free
Login
Page 1 of 2 12
Results 1 to 12 of 16
  1. #1

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Bloke need help

    Bloke-

    I was looking at the older posts and found one that fixes my problem.

    When I power up the MD1, it says that port 1 and port 2 communication tests fail.

    you said to replace the MC1488 and the MC1489 IC. Which board, and how many?



    Thanks


    Steve AKA Scrambled

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1028

    Re: Bloke need help

    The little RS232 board mounted on the CPU. There's about three of each on there if I remember correctly.

  3. #3

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Re: Bloke need help

    Bloke-

    I found the board. I am going to order the IC this weekend.

    Does this board do anything besides communication? Can I take the working board from the MD3 and swap it into the MD1 ?

    Steve

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1028

    Re: Bloke need help

    That is all it does. You can swap it.

  5. #5

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Re: Bloke need help

    Thanks bloke. I will swap it tonight.

    I will keep you posted


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Re: Bloke need help

    Bloke-

    I swapped the boards, and everything works. I will order the IC tonight.

    There is 1 set that is socket mount, and two sets are soldered in. Any reason for this?


    Steve

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1028

    Re: Bloke need help

    I couldn't tell you why half are socketed and half soldered. Change the socketed ones first and if you still have problems, unsolder the others and change them. If you do have to change the soldered ones, add sockets for those too.

  8. #8

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Re: Bloke need help

    Bloke-

    I was finally able to order some of the chip from Digikey. I went to install them, but I have a question. Do I install them according to the writing on the chip, or the small black circle in the corner? I have attached pictures of the chips as they are installed in the Hurco MD1. I also have pictures of the new chip. I am not sure which way to turn them.






    Thanks


    Steve

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1979

    Re: Bloke need help

    Hi Steve


    the notch is in between pins 1 and 14
    (in this case the shallow circle is a mold mark)

    Attachment 316864


    Attachment 316866


    looking at the photo of the PCB
    other ic's either have a dimple next to pin 1 or a bar across the pin 1 end

    IC pin1 chart
    Click image for larger version. 

Name:	IC_Pin1_Chart.pdf 
Views:	0 
Size:	101.9 KB 
ID:	316868

    John

  10. #10

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Re: Bloke need help

    Ok

    I have the port 1 and 2 working again. Yea!

    Is there anything I should or shouldn't do to prevent this from happening again?

    Can someone post a wiring diagram for the cable? I want to make sure the cable I made is correct. I am using the round hurco port to a DB 9 connector


    Thanks


    Steve


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1979

    Re: Bloke need help

    Hi Steve

    RS232 port protection devices are available

    without the circuit diagrams of the machines PCB's and wiring to the RS232 connector its not easy to determine how much needs to be done to protect the MC1489-D IC's you have replaced

    you can use a ready made port protection device
    for example this isolator - RS232 optical isolator for protecting serial RS232 connections
    - note this is for 3 wire connection TX , RX GND

    or you could use a diy protection circuit from
    RS232 over voltage protection

    Attachment 317956

    Attachment 317958

    diagrams shown are for 3 wire connection but can be expanded to protect hand shaking lines RTS and CTS

    https://www.bourns.com/pdfs/bourns_e...short_form.pdf


    try searching the Hurco web site for the cable wiring details

    not sure this helps
    Hurco Ultimax G-code file transfer or DNC



    John


    PS
    found this -

    http://www.hurco.com/en-us/support/F...ents/RS232.pdf

    look at pdf page 34

    RS232 PDF
    Click image for larger version. 

Name:	RS232.pdf 
Views:	0 
Size:	1.02 MB 
ID:	317962


    Attachment 317960

  12. #12

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    156

    Re: Bloke need help

    John. Thanks for all the help. I will get an isolater ordered.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. Pictures for Bloke
    By pgf545 in forum HURCO
    Replies: 4
    Last Post: 09-01-2014, 03:35 AM
  2. Bloke - MB3 battery backup?
    By underdog in forum HURCO
    Replies: 2
    Last Post: 10-05-2010, 12:40 AM
  3. New bloke on the block
    By IronBear in forum Australia, New Zealand Club House
    Replies: 0
    Last Post: 10-17-2009, 08:26 PM
  4. high all, new bloke to cnc zone
    By bernster in forum Australia, New Zealand Club House
    Replies: 0
    Last Post: 09-05-2009, 02:01 AM
  5. New Bloke from Brum
    By schneckster in forum European Club House
    Replies: 0
    Last Post: 06-11-2009, 10:18 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •