508,453 active members
3,821 visitors online
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CAM Software > Autodesk CAM > F360 - spiral toolpath on 4th axis?
Page 3 of 3 123
Results 25 to 32 of 32
  1. #25

    Join Date
    Aug 2019
    Posts
    295

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    Quote Originally Posted by FastFarmer View Post
    ....which you can also do in Fusion 360.
    No Thank You Very Much! Can't do hybrid CAD, or whatever its called backend-wise. Never had training for that lol
    Need standard CAD nurbs/splines to work out surfaces/edges, prefer control over the points where the stuff sews together. Machinable, at least ;-)
    Call me old-school if you want, don't care...

    Thanks for the heads up, didn't know. Saved me quite a few hours in fact

    ps: a CAD that really caught my attention recently is Freecad. Picked up on this bad boy as a python learning platform during my free-time and I just can't get enough of it. Bet it could cut dharmic's part even with 8axis 'simultaneously' with little prog effort...

  2. #26
    Registered
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    33

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    Thought I'd add my voice to the mix in the event that Autodesk is listening. Attached is a chair part I'd like to mill on a 4th axis. I believe the dowel hole and the saddle joint on opposite ends could be easily done via indexing. But the real challenge is the second operation mounting the part between centers and final milling the surface in one pass. And much like 5 axis continuous , tilting the ball end bit at something other than surface normal to optimize cutting geometry for a clean cut. Fusion 360 should be able to address this (hopefully). Maybe not now, but soon? I know there are ways to do this now via indexing, but it would require some additional geometry and there will always be visible transitions, one side to the other. If anyone out there knows of other options for doing this, I'd love to hear them.

    Marv

  3. #27
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    139

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    Quote Originally Posted by MARV View Post
    Fusion 360 should be able to address this (hopefully). Maybe not now, but soon?
    Nope.. it's impossible. In this case I would think fusion will not recognize this shape as a cylinder and there is no face to wrap.
    I will have a play with this in the next day or two, but you need to appreciate fusion is an engineering based tool, not an art based one.

    There are a couple of mesh based cams that will wrap this no issue.

  4. #28
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    3906

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    Seems to me it would be easier to just work out the maths and write your own g-code.
    (Meant quite seriously.)

    Cheers
    Roger

  5. #29
    Registered
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    33

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    The chair part in question was done in Rhino. Not an engineering program per se, but quite capable as a solids modeler. And I've used Rhino Cam in the past to do similar surfaces. Retired now, I don't have the $$$ for Rhino Cam, so Fusion is probably going to be the tool of choice.

    I'm a ways off to a 4th axis for my machine, so I hope that further development in Fusion will come by the time I'm set up.

    Marv

  6. #30
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    139

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    My suggestion would be if you want to machine these type of objects on a forth axis, then go get yourself a copy of vcarve.

  7. #31
    Community Moderator ger21's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    34578

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    For wooden parts like that, get Deskproto, which can do continuous rotary. But I'd still do the joinery as separate toolpaths with indexing.

    People have been asking for continuous rotary in Fusion 360 for a long time. I don't see it coming any time soon.
    Gerry

    UCCNC 2017 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2017.html

    Mach3 2010 Screenset
    http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

    JointCAM - CNC Dovetails & Box Joints
    http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

  8. #32
    Registered
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    139

    Re: F360 - spiral toolpath on 4th axis?

    Quote Originally Posted by FastFarmer View Post
    Nope.. it's impossible. In this case I would think fusion will not recognize this shape as a cylinder and there is no face to wrap.
    I will have a play with this in the next day or two, but you need to appreciate fusion is an engineering based tool, not an art based one.

    There are a couple of mesh based cams that will wrap this no issue.
    I had a play with the multi axis flow tool path last night. As suspected it wont recognize shapes like this as a cylinder, so forget it.
    I guess it's worth also pointing out that this limitation doesn't just apply to 4th axis, but also 5 axis. Again this limitation is due to the model type being a solid. So if you thought wow, I can simultaneous machine my model on 5 axis with fusion 360.. you can forget that too.

    Interesting discussion. It shows that although fusion has been smart in cornering the market with its free software, there is still a future for hobby type mesh based modelling cam with companies like Vectric and Deskproto.

Page 3 of 3 123

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 06-11-2018, 06:25 PM
  2. F360 wants to mill my vise.
    By jttoner in forum Autodesk CAM
    Replies: 9
    Last Post: 01-20-2017, 12:10 AM
  3. Replies: 7
    Last Post: 09-23-2015, 03:40 PM
  4. Replies: 7
    Last Post: 09-03-2012, 03:01 AM
  5. 4th Axis Spiral Machining
    By carboxyll in forum Visual Mill
    Replies: 0
    Last Post: 01-25-2012, 10:40 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •