565,023 active members*
3,775 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    6

    410 Alarm X axis ecess error

    Machine Amada Punch
    Control O4PC
    Machine Referances up OK, but if you move axis in manual it will move but as soon as it stops it alarms out.
    Thanks

  2. #2
    Community Moderator Al_The_Man's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    24095
    Check for tightness in X axis ballscrew etc. try with motor removed from screw and see if problem repeats.
    What it maybe is, is in homing the axis transitions into slow to seek the marker.
    But when jogging the movement is faster and if you have a broken or damaged ball it may be showing up in the faster jog rate. Usually Punches have very high lead ball screws and this can aggravate the problem.
    Al.
    CNC, Mechatronics Integration and Custom Machine Design

    “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”
    Albert E.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    6

    Alarm410

    Hi Thanks for the quick reply,
    Removed motor from ball screw. still faults out with same alarm.
    Thanks

  4. #4
    Community Moderator Al_The_Man's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    24095
    Thats position deviation when stopped, it could be encoder or encoder just off alignment.
    There is a procedure to check this, but it is rather involved. First look to see if the encoder has a couple of alignment marks, there is about a 10° adjustment,assuming it is AC servo's.
    Al.
    CNC, Mechatronics Integration and Custom Machine Design

    “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”
    Albert E.

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    6

    Alarm 410

    Hi
    Running out of time now its 9.30pm, will let you know tommorow if we find the fault.
    Thanks

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    59
    Look at the value in parameter 594, if it is 0, set pwe
    and then enter a value of 200, see if problem goes away,
    if not enter 500 and try that. This parameter is the
    envelope limiting the area that the control will throw this fault for.

    We've had them up to 1000 (1mm) without ever
    experiencing any problem with cut.

    Range is 593 for x, 594 y, 595 z, 596 4. If you have
    more, they go up to 8th axis, paras in manual.

    Your fault is referring to the Y axis.

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    0

    Amada Turret Punch alarm 410

    Quote Originally Posted by spark-el View Post
    Look at the value in parameter 594, if it is 0, set pwe
    and then enter a value of 200, see if problem goes away,
    if not enter 500 and try that. This parameter is the
    envelope limiting the area that the control will throw this fault for.

    We've had them up to 1000 (1mm) without ever
    experiencing any problem with cut.

    Range is 593 for x, 594 y, 595 z, 596 4. If you have
    more, they go up to 8th axis, paras in manual.

    Your fault is referring to the Y axis.
    Hi All / to whoes
    Need help of this alarm 410 X axis error. Used Fanuc 6M controller.
    When NC switch ON, few second alarm appeare 401 & 410.
    I was tried exchange servo motor, servo amplifier & mother board. but it still get alarm.

    best regards
    Rodny

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    0

    Unhappy amada NC turret punch 410 x axis error

    Hi Everybody
    I need help on subject above.
    I had done a service on machine NC turret punch model: PEGA-204040
    Used NC Fanuc controller 6M system.

    Alarm appeare when the push button NC press on few second, alarm 401 & 410 appeare.
    I was exchange the servo amplifier within X & Y. It get same problem.
    I also exchange servo motor from Y to X but it alarm also appeare.
    We also change the Fanuc mother board A06B-1000-0030 also same problem.

    Any person happen it before, please help & advice.

    regards
    Rodny Chuah (Malaysia)

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    0
    Hi all. I have the same alarm... and some times i have axis disconnected alarm.

    First checked the motor. i checked it and reinstalled it. then i checked the transistors and changed the x axis for the y axis and the problem solved and the machine was working fine but then i moved it faster and servo disconnected alarm arrised.

    I noticed that when i moved the cables from the gabinet the problem happened again...

    any ideas?

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    21

    Re: amada NC turret punch 410 x axis error

    I have exactly same problem and i have change, drive, motor, cables, and mother board. Coul you find out the problem?

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    12

    Re: 410 Alarm X axis ecess error

    Hello, I am currently having the same problem. I already changed the cables of the y axis with those of the x when I do it the alarm appears it is in the y axis, so it is not the cables nor the motor, I changed the motherboard of the amplifier module but it was not solved, can you tell me how did they solve the problem? Thank you.

  12. #12
    Neuer Benutzer
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    216
    Quote Originally Posted by ktik View Post
    Hello, I am currently having the same problem. I already changed the cables of the y axis with those of the x when I do it the alarm appears it is in the y axis, so it is not the cables nor the motor, I changed the motherboard of the amplifier module but it was not solved, can you tell me how did they solve the problem? Thank you.
    Is this at standstill, moving or rapid ?

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    12

    Re: 410 Alarm X axis ecess error

    Hello, thanks for answering

    When it is still, the alarm is not activated, when the speed is low (25%) it turns before it is activated and when it is at 100% it does not even turn. The control is turned off and in the history it marks alarm 410.

  14. #14
    Neuer Benutzer
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    216
    Quote Originally Posted by ktik View Post
    Hello, thanks for answering

    When it is still, the alarm is not activated, when the speed is low (25%) it turns before it is activated and when it is at 100% it does not even turn. The control is turned off and in the history it marks alarm 410.
    If it isn't mechanical, ie tight rails, slideway, ballscrew nut or thrust bearings, it can only be motor or axis drive. Remove the motor and rotate the axis end to end and back, it should be smooth and free using a wrench or hex key to turn the ballscrew.

    Another check is if you remove the motor, you can short the 3 phase wires together, and the motor should turn with a lot of resistance but smoothly without feeling "notchy" or uneven. The motor should turn freely. If it has a 24v brake you may need to test that too. If the motor is notchy and tight without the brake it is suspect.

Similar Threads

  1. Replies: 27
    Last Post: 02-09-2022, 05:10 PM
  2. Alarm 410 V axis Excess Error, FIX?
    By D_Flannery in forum Fanuc
    Replies: 1
    Last Post: 01-14-2011, 05:13 AM
  3. 424 Servo alarm: Y/X axis detect error
    By quasarix in forum Fanuc
    Replies: 0
    Last Post: 03-23-2010, 06:47 PM
  4. Error 414 Z axis error detect- servo alarm
    By andywids in forum Fanuc
    Replies: 0
    Last Post: 07-09-2009, 04:33 PM
  5. Error 414 Z-axis error detect servo alarm
    By andywids in forum Uncategorised MetalWorking Machines
    Replies: 1
    Last Post: 07-09-2009, 03:56 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •