550,185 active members*
2,924 visitors online*
Register for free
Login
Page 1 of 2 12
Results 1 to 20 of 39
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    110

    helical interpolation parameter

    We have a couple Mori Seiki MH-40 horizontals. On the one we can do helical interpolation ie pipe threads and on the other we can't. So I believe we need to turn on one of the 9100 series parameters. Can someone tell me which one it is? Thanks! Oh...it's an 11M control/

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    767
    It's 9100, bit #2 (the 3rd bit from the right)

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    110
    Thanks Dan

    I turned it on today with no difficulty.
    BTW we've been using your software for more years that I can remember. It's the best!

  4. #4
    Moderator tobyaxis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    4396
    Quote Originally Posted by Dan Fritz View Post
    It's 9100, bit #2 (the 3rd bit from the right)

    Sorry for the interuption guys (wrong)

    Nice DNC Software Dan. I'm very impressed.
    Toby D.
    "Imagination and Memory are but one thing, but for divers considerations have divers names"
    Schwarzwald

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

    www.refractotech.com

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    767
    Gosh, thanks guys. Nice to know someone appreciates all those late nights at the computer.

    Dan

  6. #6
    Moderator tobyaxis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    4396
    Quote Originally Posted by Dan Fritz View Post
    Gosh, thanks guys. Nice to know someone appreciates all those late nights at the computer.

    Dan
    Looks like you spent a lot of time writing that. If I ever need a new DNC Software, yours is the first on the list :rainfro:
    Toby D.
    "Imagination and Memory are but one thing, but for divers considerations have divers names"
    Schwarzwald

    (Note: The opinions expressed in this post are my own and are not necessarily those of CNCzone and its management)

    www.refractotech.com

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    3
    Mr. Fritz,
    I have an Fanuc 11M also, and just today was made aware that this machine is incapable of helical arcs. Unfortunately parameter list does not show #9100, I believe it might be hidden. Would you please explain a method to make visible.

    Thanks,
    Dan #2

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    767
    TheePress: The parameters in the 9100 area should be visible on all Fanuc 10, 11, 12, and 15 controls. They are not hidden. Be sure to press the SYSTEM soft-key (not the SETTINGS soft-key). Under SYSTEM, you should be able to see all the parameters. Under SETTINGS, you will only be able to see certain selected parameters that don't need to be un-locked with the PWE bit.

    You should be able to see these parameters in binary, but you can not enter the option paramters like the other parameters. You must use the special procedure that has been described before on this forum. Just to recap, it goes like this:

    power off, press "-" and "." at the same time, turn the power on, enter "99" then INPUT at the ILD menu, enter the number of axes, then enter each parameter in the 9100 range in hexadecimal

    Good luck.
    Dan

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    3
    :rainfro:

    THank You...Mr. Fritz,

    Succesfully added helical option, following youre procedure.
    In the future, could i not download parameters as a text file to computer, then use editor to change values in binary format and reload to machine?
    What other goodies might be enabled under these option parameters?

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2
    hey there,

    does anyone have option parameter for fanuc 0?

    thanks

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    767
    Try parameter 910, bit #3 (the 4th bit from the right)

  12. #12
    Registered
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    12
    Quote Originally Posted by Dan Fritz View Post
    TheePress: The parameters in the 9100 area should be visible on all Fanuc 10, 11, 12, and 15 controls. They are not hidden. Be sure to press the SYSTEM soft-key (not the SETTINGS soft-key). Under SYSTEM, you should be able to see all the parameters. Under SETTINGS, you will only be able to see certain selected parameters that don't need to be un-locked with the PWE bit.

    You should be able to see these parameters in binary, but you can not enter the option paramters like the other parameters. You must use the special procedure that has been described before on this forum. Just to recap, it goes like this:

    power off, press "-" and "." at the same time, turn the power on, enter "99" then INPUT at the ILD menu, enter the number of axes, then enter each parameter in the 9100 range in hexadecimal

    Good luck.
    Dan
    It is realy grt.

    Can u tell me the optional para for helical interpolation for 16 M control please.

  13. #13
    Community Moderator Al_The_Man's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    23820
    9930 bit #3
    Al
    CNC, Mechatronics Integration and Custom Machine Design

    “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”
    Albert E.

  14. #14
    Registered
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    12
    Quote Originally Posted by Al_The_Man View Post
    9930 bit #3
    Al
    Dear AI_The_Man ---- Thanks a lot my friend. It is working.

  15. #15
    Registered
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    12
    Helo .....

    In Fanuc 0 Model B - I want to know the custom macro External output commands (DPRNT, BPRNT, POPEN, PCLOS) are there or not. In our machine custom macro (G65P..) is working but when it executes POPEN or any other external output commands it gives an alarm 113 (Improper command). To enable this any parameter is required?

    Pl help

  16. #16
    Registered
    Join Date
    May 2007
    Posts
    42
    Dear Mr. Shantha,

    It's 9930, bit #3 (the 4th bit from the right)

    Good luck.
    Sung

  17. #17
    Registered
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    12
    Quote Originally Posted by Sung daecheol View Post
    Dear Mr. Shantha,

    It's 9930, bit #3 (the 4th bit from the right)

    Good luck.
    Sung
    Thank you verymuch. It is working.

    In Fanuc 0 Model B - I want to know the custom macro External output commands (DPRNT, BPRNT, POPEN, PCLOS) are there or not. In our machine custom macro (G65P..) is working but when it executes POPEN or any other external output commands it gives an alarm 113 (Improper command). To enable this any parameter is required?

    Pl help

  18. #18
    Registered
    Join Date
    May 2007
    Posts
    42
    Dear Mr.Shantha,
    There are 2 kind of custom macro functions, macro A and macro B.
    You are using custom macro A.
    I think External output commands can't use in macro A.
    How about change to Macro B?
    Do you using any other macro programs?
    Or not I recommand to change macro B by set(1) Option parameter #913 bit 7 after clear(0) #902 bit 6.

  19. #19
    Registered
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    12

    Smile

    Quote Originally Posted by Sung daecheol View Post
    Dear Mr.Shantha,
    There are 2 kind of custom macro functions, macro A and macro B.
    You are using custom macro A.
    I think External output commands can't use in macro A.
    How about change to Macro B?
    Do you using any other macro programs?
    Or not I recommand to change macro B by set(1) Option parameter #913 bit 7 after clear(0) #902 bit 6.
    Thanks Mr. Sung daecheol,

    But these bits are already set. And custom macro B is working. I want external output commands like DPRNT, BPRNT, POPEN, PCLOS to be executed. I am having doubt that Fanuc 0 model B may not be having these commands. Or some parameter must be there to enable this. If you come accross this problem pl help.

    Thanks once again.

    Shantha

  20. #20
    Registered
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    12

    Smile

    Quote Originally Posted by Sung daecheol View Post
    Dear Mr.Shantha,
    There are 2 kind of custom macro functions, macro A and macro B.
    You are using custom macro A.
    I think External output commands can't use in macro A.
    How about change to Macro B?
    Do you using any other macro programs?
    Or not I recommand to change macro B by set(1) Option parameter #913 bit 7 after clear(0) #902 bit 6.
    Thanks Mr. Sung daecheol,

    But these bits are already set. And custom macro B is working. I want external output commands like DPRNT, BPRNT, POPEN, PCLOS to be executed. I am having doubt that Fanuc 0 model B may not be having these commands. Or some parameter must be there to enable this. If you had came accross this problem and solved it, then pl help.

    Thanks once again.

    Shantha

Page 1 of 2 12

Similar Threads

  1. helical interpolation 15m
    By Goran P. in forum Fanuc
    Replies: 18
    Last Post: 01-21-2020, 10:05 AM
  2. Helical Interpolation in V14.2 Pro
    By squarewave in forum CamSoft Products
    Replies: 11
    Last Post: 07-27-2013, 04:11 AM
  3. parameter for helical interpolation on seicos 10 control!
    By HAMSLAM in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 0
    Last Post: 05-22-2012, 07:16 PM
  4. Helical Interpolation
    By jjproto in forum Mazak, Mitsubishi, Mazatrol
    Replies: 2
    Last Post: 02-10-2011, 10:59 PM
  5. helical interpolation parameter
    By mcash3000 in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 1
    Last Post: 08-15-2007, 12:10 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •