547,519 active members*
2,056 visitors online*
Register for free
Login
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    5

    Mach 3 setup - errors

    Hi People.

    I'm no programmer etc. I set the machine years ago and running Mach3 USB on a Chinese router. 3 Files have run happily for a LONG time. That means you forget what you did when you set it up originally, so when something goes wrong, ou are out at sea!
    Machine then started to lose Y axis. Checked stepper motor and swapped with Z motor. Didn't fix it. etc.
    Then I decided it was the Chinese copy of the Mach 3 that might be buggy so purchased a full separate Mach 3 licence...and that's when the problems really began.
    First it wasn't Mach 3 at all. It turns out that the problem had been worn slide bearing and they were jamming! (Feeling a little dumb...)
    Having replaced the bearings etc, now I do really have software / setup problems.
    The job of the machine is to only cut concentric circles.
    But the new software (and the original)needed setting up from scratch and now it doesn't like the original files. It's throwing up G90/91 errors under "Abnormal Operation"
    When checking the code it is always stopping at line 14 with another error code..and of course it won't run at all.
    And finally the image on screen is no longer concentric circles but screwed circles.
    I've changed IJ from Absolute to incremental. No joy.
    First image shows the correct image to the file (second image) Next is the error message and finally the erroneous image of the eccentric circles.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Correct image.jpg   File.jpg   error description.jpg   wrong image.jpg  


  2. #2
    Member
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    4043

    Re: Mach 3 setup - errors

    Post your program in plain text, not as a jpg over on its side.
    ie, make it easy for us to help.
    Cheers
    Roger

  3. #3
    Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    5

    Re: Mach 3 setup - errors

    Here's the file. I'm sure it can be done more elegantly, but at the time "if it ain't broke, don't fix it"

    T1M6
    G17
    G0Z10.000f650
    G00X0.000Y0.000S8500M3

    G0X-0.500Y0.000Z6.000
    G1Z-5.900F750.0
    G2X-0.60Y0.000I0.600J0.000

    G0X0.000Y0.000Z6.000




    G1Z-1.000
    G1X6.10Y0.00F1500.0
    G2X6.10Y0.00I-6.10J0.000
    G1X12.00
    G2X12.00Y0.0I-12.00J0.000
    G1X17.900
    G2X17.900Y0.0I-17.900J0.000
    G1X23.800
    G2X23.8Y0.00I-23.800J0.000
    G1X29.700
    G2X29.700Y0.00I-29.700J0.000
    G1X35.60
    G2X35.60Y0.0I-35.60J0.000
    G1X41.50
    G2X41.50Y0.0I-41.50J0.000
    G1X47.400
    G2X47.400Y0.0I-47.400J0.000




    G0Z6.00f1050
    G0X149.500Y00Z6.00
    G1Z-5.900
    G2X149.500Y0.000I-149.500J0.0
    G0z60F1400.0
    G0x0y0

    M30


    BTW. The machine centre is centre of the job - obv I'd think by looking at the file.
    I feel it is something to do with the setting in general config, but there are so many parameters and if you're not familiar, it is a bit too much.
    Thanks for your help.
    Arthur

  4. #4
    Member
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    4043

    Re: Mach 3 setup - errors

    Odd, very odd. Right now I cannot see any problem.

    Normally one does a full circle in two halves, but your program seems to be doing it in one hit. I believe Mach3 can handle that, but many other controllers can not.
    Given that it is doing the circle in one hit, I cannot explain the error message. Sorry. At least not at this hour of the morning.

    Cheers
    Roger

Similar Threads

  1. MAPPS graphics errors and setup questions
    By UWP_Wes in forum Mori Seiki Mills
    Replies: 4
    Last Post: 04-01-2011, 08:05 AM
  2. Mach 3 errors
    By ajclay in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 4
    Last Post: 12-14-2009, 12:57 PM
  3. Errors on Arc in Mach
    By MichaelHenry in forum Tormach Personal CNC Mill
    Replies: 11
    Last Post: 10-24-2009, 12:38 AM
  4. Mach 3 Z errors? Crashed my tool!
    By Shamanjim in forum Mach Software (ArtSoft software)
    Replies: 5
    Last Post: 05-22-2008, 04:55 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •