530,127 active members*
3,241 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > CAM Software > MadCAM > Mach3 Post Processor appends a decimal point to a decimal feed rate
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    78

    Mach3 Post Processor appends a decimal point to a decimal feed rate

    The Mach3 post processor appends a decimal point to the feed rate. When the feed rate has digits after the decimal, this is something which Mach3/4 doesn't like.

    So if a tool has a feed rate of 1.8, the gcode output will be:
    F1.8.

    Mach3/4 would prefer:
    F1.8

  2. #2
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    170

    Re: Mach3 Post Processor appends a decimal point to a decimal feed rate

    No one of the post processors for Mach3 that are included with the madCAM installer is generating an extra dot after the feed variable. The feed variable is set from each cutter tool. Below is how the feed variable is used in the post processor.

    *APPROACH*
    G01"x""y""z" F"feedz" <= This is the feed variable for Z approach.
    *END_SECTION*

    *FIRST_CUT*
    "x""y""z" F"feed" <= This is the feed variable.
    *END_SECTION*

    If you have an extra dot, please check how the feed is set with your saved cutter tool in madCAM.

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    78

    Re: Mach3 Post Processor appends a decimal point to a decimal feed rate

    Quote Originally Posted by JOM View Post
    No one of the post processors for Mach3 that are included with the madCAM installer is generating an extra dot after the feed variable. The feed variable is set from each cutter tool. Below is how the feed variable is used in the post processor.

    *APPROACH*
    G01"x""y""z" F"feedz" <= This is the feed variable for Z approach.
    *END_SECTION*

    *FIRST_CUT*
    "x""y""z" F"feed" <= This is the feed variable.
    *END_SECTION*

    If you have an extra dot, please check how the feed is set with your saved cutter tool in madCAM.
    I am using the post processor template TAIG_Mach3_4-axis.txt and it has a dot after the "feed". The file is from 2010. If that isn't an original madCAM template, it is possible I modified it, but I don't think I would have had a reason to do that.

  4. #4
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    170

    Re: Mach3 Post Processor appends a decimal point to a decimal feed rate

    You are right, the TAIG Mach3_4-axis post processor has a decimal point after the feed variable. I am not sure why, but it was probably something that was needed for that machine at the time this post processor was created.

    Please try the Mach3_4-axis post processor and I think it will work better. This post processor also supports inverse time feed (G93).

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 12-25-2014, 02:11 AM
  2. Replies: 17
    Last Post: 02-23-2014, 04:21 AM
  3. Decimal point
    By touchdiy in forum Esprit
    Replies: 3
    Last Post: 02-07-2013, 04:31 PM
  4. decimal point
    By stevieboy in forum Mastercam
    Replies: 9
    Last Post: 01-10-2007, 12:42 PM
  5. Hurco post deleting feed rate decimal
    By hurco in forum Post Processors for MC
    Replies: 7
    Last Post: 12-04-2006, 03:47 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •