530,281 active members*
2,707 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > Fanuc > need to send offsets to i31 controller
Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    4

    need to send offsets to i31 controller

    Hi All,

    Very new to the forum (hi all)

    I have an automated cell going in and am measuring parts on a CMM. the parts are being produced on 2 Nakamura NTRX-300's (which uses the i31 controller with Fanuc Focas) and supplied to the CMM via robotic arm.

    I am looking to send simple offset values back from the CMM to the controller...

    the CMM program will measure lets say 15 dimensions and can output a (or multiple) file(s) in ANY required format or file type. the files can contain any data that I program (this is the easy bit), the bit I am struggling with is a program / application / small exe file that will be able to send the data back into the controller.

    does anybody have a simple application like this, or can suggest where to look, able to write me something

    I believe I will need to purchase the Fanuc Focas libraries (?) so that the .DLL is installed on the PC?

    any help / pointers greatly appreciated

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    97

    Re: need to send offsets to i31 controller

    Caron engineering sells adaptive control packages for this application.
    They are expensive but can take CMM data and auto feed offsets and feeds and speeds.

    If you do it yourself yes you most likely need focas libraries.

  3. #3

    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    4

    Re: need to send offsets to i31 controller

    Quote Originally Posted by bill4807 View Post
    Caron engineering sells adaptive control packages for this application.
    They are expensive but can take CMM data and auto feed offsets and feeds and speeds.

    If you do it yourself yes you most likely need focas libraries.
    Thanks Bill,

    Have been looking at that over the weekend (great minds?), looking like Blum-Novatest is the UK supplier. Also found CorrectPlus by a company called Globus.

    if anybody has any other suggestion please feel free

  4. #4
    Member
    Join Date
    Jun 2015
    Posts
    3206

    Re: need to send offsets to i31 controller

    hy i really have no clue for fanuc, but maybe it rings a bell https://www.cnczone.com/forums/fanuc...lues-file.html


    if you wish, i can help you, without worries, for an okuma machine kindly
    Ladyhawke - My Delirium, https://www.youtube.com/watch?v=X_bFO1SNRZg

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    97
    Quote Originally Posted by droit View Post
    Thanks Bill,

    Have been looking at that over the weekend (great minds?), looking like Blum-Novatest is the UK supplier. Also found CorrectPlus by a company called Globus.

    if anybody has any other suggestion please feel free
    Yes Blum-Novatest normally does the installation and support of the software package.
    The machine side PLC will need to be modified, so maybe find out if Blum where you are located can do this or if they make you do it.
    I normally just do our PLC modifications to accept and have Blum do their installation and training on the system.
    If you do it install an ethernet switch, (non-managed) for the embedded ethernet, bacause they use it, but if you want access to it for other things to a switch will give you more ports.

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    56

    Re: need to send offsets to i31 controller

    Focas can do anything you need.

  7. #7

    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    4

    Re: need to send offsets to i31 controller

    Quote Originally Posted by tuanpq View Post
    Focas can do anything you need.
    But from what I understand "Focas" is the software on the controller? I'm looking for a software that will talk to the "Focas" that is on the controller... Fanuc themselves don't appear to have anything specific available, they only offer the info to be able to write something yourself.

    looks like the autocomp is the way to go (also a sensible price)

  8. #8
    Registered
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    56

    Re: need to send offsets to i31 controller

    Quote Originally Posted by droit View Post
    But from what I understand "Focas" is the software on the controller? I'm looking for a software that will talk to the "Focas" that is on the controller... Fanuc themselves don't appear to have anything specific available, they only offer the info to be able to write something yourself.

    looks like the autocomp is the way to go (also a sensible price)
    Focas is library in computer. you must write application which use this library in computer to access Fanuc controller through erthernet port or optical port. please read Focas manual for more details

Similar Threads

  1. Fauna 21T tool offsets and work offsets
    By tar356 in forum Fanuc
    Replies: 2
    Last Post: 09-22-2017, 12:44 PM
  2. Replies: 2
    Last Post: 10-24-2014, 04:17 PM
  3. Fanuc 18M Controller won't send programs!!
    By bkupper23 in forum General CNC (Mill / Lathe) Control Software (NC)
    Replies: 2
    Last Post: 03-24-2010, 01:38 AM
  4. Edit Post to use Tool Size Offsets on Controller
    By lorindan in forum Post Processor Files
    Replies: 0
    Last Post: 08-11-2007, 08:24 PM
  5. Send program from PC to Fanuc controller
    By derail in forum Fanuc
    Replies: 2
    Last Post: 02-26-2007, 10:15 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •