565,019 active members*
4,555 visitors online*
Register for free
Login
IndustryArena Forum > Machine Controllers Software and Solutions > Fanuc > Pot number in magazine not matching pot number in control
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10

    Pot number in magazine not matching pot number in control

    Hi Everyone,

    I have an issue with the actual pot number not matching the pot number in the control. (Fanuc 16i-MB) I have been working thru the manuals but have not found a clear procedure on how to reset this. The machine has just been moved to our location and we are getting it setup. See attached pictures.

    Any help is greatly appreciated.

    Thanks!
    K

  2. #2
    Flies Fast
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    2934

    Re: Pot number in magazine not matching pot number in control

    And the problem is ?

    If you have a tool change arm that holds both incoming & outgoing tools, then your pot & tool numbers are always going to get mixed up.
    It would be nice to get them to align occasionally.

    Simplest & error free method is to shuffle tools into their respective pots using MDI.
    Next method is to change numbers in the parameter file...(could renumber wrong tool, chrunch time)

  3. #3
    Neuer Benutzer
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    216
    Quote Originally Posted by hoff16115 View Post
    Hi Everyone,

    I have an issue with the actual pot number not matching the pot number in the control. (Fanuc 16i-MB) I have been working thru the manuals but have not found a clear procedure on how to reset this. The machine has just been moved to our location and we are getting it setup. See attached pictures.

    Any help is greatly appreciated.

    Thanks!
    K
    You need to remove the tools, clear all the data and reload the tools again. There may be a PLC data table you can edit, but only if the machine builder wrote the PLC that way. (PMC data).

  4. #4
    Neuer Benutzer
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    216
    Quote Originally Posted by Superman View Post
    And the problem is ?

    If you have a tool change arm that holds both incoming & outgoing tools, then your pot & tool numbers are always going to get mixed up.
    It would be nice to get them to align occasionally.

    Simplest & error free method is to shuffle tools into their respective pots using MDI.
    Next method is to change numbers in the parameter file...(could renumber wrong tool, chrunch time)
    Not all machines have randomised tool pockets, very often they are dedicated.

  5. #5
    Registered
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10
    The problem is that the pot number that the control thinks it is on is not the pot that it is actually on. I understand that the pots are going to get mixed up, it's just nice to see what tool is in what pot on the tool screen.

    Quote Originally Posted by Superman View Post
    And the problem is ?

    If you have a tool change arm that holds both incoming & outgoing tools, then your pot & tool numbers are always going to get mixed up.
    It would be nice to get them to align occasionally.

    Simplest & error free method is to shuffle tools into their respective pots using MDI.
    Next method is to change numbers in the parameter file...(could renumber wrong tool, chrunch time)

  6. #6
    Flies Fast
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    2934
    Quote Originally Posted by servtech View Post
    Not all machines have randomised tool pockets, very often they are dedicated.
    You WILL note that I said "IF".

    Random pots vs tools is usually found on a machine with a tool change arm.
    Dedicated pots are found on machines with a tool carousel where the spindle places the tool into it's original pocket before picking up the next tool.

    Usually, the number of pots is matched to the number of tools, and you may not be able to alter the tool number

    Hoff... sounds as if they done maintenance on the magazine, and it needs to have pot #1 reset as origin thru the parameters.

  7. #7
    Registered
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10
    Thanks superman, that's sounds like what happened. Is there a procedure to reset the magazine origin? Maybe need to ask Okuma. I've searched the manuals pretty extensively and haven't found much on this. It is definitely a random pot machine. As it is right now, the pots in the control are not lining up with the actual pot. For example tool 44 is physically placed in pot 11, but the control says T44 is in pot 29.


    Quote Originally Posted by Superman View Post
    You WILL note that I said "IF".

    Random pots vs tools is usually found on a machine with a tool change arm.
    Dedicated pots are found on machines with a tool carousel where the spindle places the tool into it's original pocket before picking up the next tool.

    Usually, the number of pots is matched to the number of tools, and you may not be able to alter the tool number

    Hoff... sounds as if they done maintenance on the magazine, and it needs to have pot #1 reset as origin thru the parameters.

  8. #8
    Flies Fast
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    2934
    Quote Originally Posted by hoff16115 View Post
    Thanks superman, that's sounds like what happened. Is there a procedure to reset the magazine origin? Maybe need to ask Okuma. I've searched the manuals pretty extensively and haven't found much on this. It is definitely a random pot machine. As it is right now, the pots in the control are not lining up with the actual pot. For example tool 44 is physically placed in pot 11, but the control says T44 is in pot 29.
    Okuma ??
    Thought it was a Fanuc control (headscratch)

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    823

    Re: Pot number in magazine not matching pot number in control

    Ussualy it is used the DATA TABLE to store the tool numbers in the pockets
    Look in the PMCPRM window on data table to see the tools are ther eand rearange it manually like 1-1,2-2,etc

  10. #10
    Registered
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10
    Its an okuma with fanuc control. Agree its a little strange.
    I am used to the okuma osp control. This is a little new to me.
    Quote Originally Posted by Superman View Post
    Okuma ??
    Thought it was a Fanuc control (headscratch)

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 05-31-2022, 12:37 PM
  2. Remote Pot or Mach speed control
    By revwarguy in forum Spindles / VFD
    Replies: 1
    Last Post: 04-22-2015, 04:02 PM
  3. Fanuc Oi-md Pot vs Tool Number
    By muddobber76 in forum Fanuc
    Replies: 0
    Last Post: 09-26-2012, 09:45 PM
  4. computer control machine pot
    By Karl_T in forum General CNC Machine Related Electronics
    Replies: 8
    Last Post: 06-20-2009, 06:09 PM
  5. X2 Speed Control Pot. Voltages
    By maxboostbusa in forum Benchtop Machines
    Replies: 15
    Last Post: 04-27-2008, 04:15 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •